Rant: Tankar SAHP är galen

Jag beskrev tidigare spekulationer de senaste dagarna att H-P skulle förvärva SAP som “fantasifulla.” Vad jag egentligen menade var “vanlig galen tänkande.” Det förvånar mig att människor som borde veta bättre vandrar runt ämnet. Exempel: min gode vän Ray Wang citeras i PC World säger

SAP är bättre att samarbeta med både HP och IBM. “… Tillsammans kan säljarna gå efter Oracle, IBM och HP som de tjänster och försäljningskanaler för SAP: s programvara, säger han.” Alla Oracles konkurrenter är nu SAP: s vänner och snart att vara HP: s vänner.

Jo det finns uppgift om blödningen uppenbara samtidigt som man undviker verkligheten. Ray kan mycket väl ha sagt mer och det finns ingen redovisning för redaktionell partiskhet men ändå, just nu, de som vet det här bör göra betydligt starkare uttalanden. I samma artikel, är min SAP Mentor kollega och certifiering fem medarbetare Jon Reed sagt

Jag får en känsla av SAP skulle vara lite ljummet till idén just nu.

Ljummen? Mer som kylig. Problemet jag uppfattar är att många som opining på detta drivs av kortsiktiga och vad de ser framför ansiktet. De bör stå tillbaka och titta på vad dessa företag gör, deras historia och aktörer. Jag vet att de gör det i privat så varför inte offentligt?

De med långa minnen kommer ihåg det är inte så många år sedan att SAP sades vara en Microsoft mål. Vem som helst med en halv analytisk hjärna skulle ha insett att det var en icke-starter från get gå. Kulturellt liknande kanske men en miljon miles från varandra på produkten. Emellertid är det känt att Gates och Ballmer närmade företaget. Det är också känt att grundare Hasso Plattner berättade i princip Redmond pojkar att gå ta en vandring – men inte i de tonas ned villkor. Hur vet jag? Någon som var i rummet vid tiden upprepade berättelse för mig.

SAP har varit starkt oberoende hela sina 30 några år, har gjort mycket få strategiskt stora förvärv, senare tid undan med BOBJ och Sybase. Trots Oracles försök att rulla upp allt annat SAP fortfarande lyckas styra paketerade applikationer företaget hönshus även om det finns nu andra konkurrenter i SaaS / on-demand utrymme som Salesforce.com och arbetsdag. Ja, representerar Oracle nu den gemensamma fienden, men det betyder inte automatiskt innebära en sammanslagning. Hur i hela friden någon som på allvar tror att det skulle vara attraktivt för H-P helt enkelt eftersom Leo Apotheker är nu vid rodret? Eller att Plattner och Co skulle rulla över och offra oberoende de har kämpat hårt för att underhålla?

Och låt oss inte glömma att medan Plattner och Co vet att SAP måste vara uppmärksam på marknaderna, har det gjort dyra misstag i det förflutna genom att segla för nära att viss handel vind. Kom på folk – tror. Sätt stopp för denna grunda spekulation och koncentrera sig på de enskilda produktplaner och strategier. Det är mycket viktigare att marknaden och kunderna lika än allt detta BS. På tal om det, är SAP TechEd precis runt hörnet. Det är där vi kommer att se mer av vad SAP gummi slår vägen. Det är vad jag är intresserad av att upptäcka. När det gäller resten? Den enda grunt spekulationer jag kommer att göra är som jag har sagt tidigare: omvänt förvärv, möjligen, kanske någon gång i framtiden. Men inte satsa på det.

PS – Jag vet att jag kan säkert använda Ray och Jon citat som exempel i viss kunskap de vet också jag säger inget jag skulle inte säga till dem ansikte mot ansikte.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget