Optus-Alphawest ansikte växtvärk

I juli gjorde Optus en AU $ 26.000.000 bud för noterade australiska IT-tjänster Alphawest. Perth-baserade klädsel välkomnade den föreslagna övertagandet och rekommenderade aktieägarna att acceptera de 68 cent per aktie erbjudande. Båda företagen kommer att söka aktieägarnas godkännande senare denna månad.

Singapore Telecommunications ägda transportföretag erbjuder redan IT-tjänster genom sin integrerade Business Solutions och systerföretag, NCS. Detta är dock första gången Optus har tillgripit ett förvärv i Australien för att öka dessa tjänster.

Försiktig med de utmaningar liknande sammanslagningar har mött, såsom Telstras förvärv av Kaz Group och Damovo, Alphawest koncernchef Garry Henley sa att han var lättad Optus var ingen brådska att svälja företaget.

Kulturen och perspektiv som båda företagen har är helt annorlunda, och utmaningen är att föra dem samman. Så det är viktigt att inte ha en 450 personer verksamheten sugs in i en 1000-tal personer verksamhet.

Varje sådan brådska i integrationen skulle kunna bli katastrofala.

“Vi är mycket medvetna att inte bli en annan statistik i Telco-integrator roadkill” Henley berättade webbplatsen Australien.

Han underhållna senaste kommentarerna på ett seminarium där han ogillade spekulationer om att Optus endast kan vara intresserade av Alphawest grundläggande infrastrukturtjänster, och inte dess resurser applikationsutveckling.

Vi hade en hel del diskussion [med Optus] på detta. Den verkliga frågan är att köra upp till applikationsnivå, inte bara sätta en [VoIP] telefon på skrivbordet.

“Vi var tvungna att förstärka vår personal som [övertagandet] vettigt. Vi är katalysator för att hjälpa till att driva konvergensen till sina kunder. De köper oss för att end-to-end förmåga”, säger Henley.

Ändå hur Optus använder Alphawest att betjäna kunder innebär flera problem för båda sidor.

I en nyligen utkast forskninganteckning, analysföretaget IDC sade att även tekniskt stark, Alphawest hade viss instabilitet beror delvis på “ständigt närvarande ekonomiska problem”.

Optus skulle behöva förbättra “process, branding och kundhantering inom bredare australiensiska sammanhang” om förvärvet var att lyckas, enligt IDC.

Jens Butler, biträdande chef för tjänster på IDC, sade Optus skulle också behöva tydligare differentiera sina tjänster företag när Alphawest förvärvades.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

“Var är differentiator mellan dessa företag -? Alphawest [Optus] Business Solutions och NCS”

“Vem gör kunden prata med, och inte kunden vet vem du ska prata med?”, Frågade Butler.

Bemanning, emissioner, med en majoritet av Optus kunder på den östra kusten, kan några av Alphawest s 150 anställda i Western Australia ska omfördelas.

Vi går igenom det [diskussion] processen nu.

“Vi måste fråga,” var är delningsfilter i kunskap “,” sade Henley.

Alphawest har 300 anställda baserade i östra staterna. För att möta Optus krav, dock “det är inte en massa människor, säker,” sade Henley.

“Jag tänker på en utmaningarna kommer att knacka in på 250 kundansvariga i Optus Business”, tillade han.

En annan kultur utmaning att förena blir Optus “allians med Nortel Networks på konvergerade kommunikations. Alphawest är en Cisco Gold Partner.

Jag vet inte riktigt vad vi ska göra det, “Henley sägas om de motstridiga relationer.” Vi måste arbeta igenom vad som kommer över från Optus och vad vi kan erbjuda.

Finansiellt kommer Optus ärva AU $ 3 miljoner i resterande skuld – artighet av Alphawest buyout av Telstras Lösning 6 2002.

Trots de uppenbara utmaningarna i en bärare absorbera verksamhet en integrator, Henley fortfarande säker sådan modell kan fortfarande fungera.

“.. Absolut Utan tvekan Men det betyder inte de som har gjorts, har utförts korrekt”, sade han, utan att specifikt hänvisa till Telstra, eller IBM – som betalade AU $ 89.000.000 för lokala IT-integratören, Logicalis , förra året.

Många människor i dessa företag förlorat sina bästa människor under de första tre månaderna.

Köpa ett företag för människor är nyckeln, och Optus har tagit längre sikt.

“Under de kommande sex till tolv månader, kommer vi att vara betydligt större och växer i detta utrymme”, säger Henley.

En Optus talesman sade Alphawest kommer att fortsätta att fokusera på regeringen liksom mitten till stora företag men avböjde att ge mer information om detta betänkande.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga