Öppna standarder kommer att rädda oss miljarder på teknikprojekt, säger Europa

Europeiska kommissionen vill varna företag av farorna med en övertro på en enda leverantör för sina datorkrav och i synnerhet gissel leverantör “lock-in”.

Europeiska kommissionen har meddelat förordning dataskydds, som kommer att styra data och sekretesslagar Europas 27 medlemsländer. Här är vad du behöver veta.

För att styra företag genom IT-inköp labyrint, har kommissionen utarbetat en “mot lock-in” strategi som den anser kan rädda EU: s offentliga sektorn mer än € 1,1 miljarder. Till exempel sade det öppna anbudsförfaranden kan locka ett ökat antal budgivare med bättre värde bud: fördubbling av antalet budgivare sänker typiskt kontraktsstorlek med nio procent.

Europeiska kommissionens vice ordförande Neelie Kroes var ganska rättfram i sin tro på fördelarna med öppna standarder som “skapar konkurrens, leder till innovation, och spara pengar”, sade hon. Hon tror att guiden kommer att hjälpa “de nationella myndigheterna ta varje möjlighet till innovation och effektivitet”.

Den brittiska, det verkar, är framåt i det här spelet som Regeringskansliet publicerade sina egna “Öppna standarder Principer” i april.

Denna senaste initiativet är en del av EG: s digitala agenda för Europa, ett initiativ som det kommer att köras fram till slutet av 2020.

Strategin bygger på principen att det är bättre att arbeta med en mängd olika standarder vid genomförandet IT stället för att ange ett enda verktyg, ett system, eller en produkt. Men många organisationer antingen saknar kompetens att avgöra vilka normer som är relevanta för deras IT-behov, eller rädsla för att de initiala kostnaderna för förändring skulle vara alltför kostsamt och kan leda till förlust av data, och som ett resultat, förblir låsta i sina IT-system eller i ett förhållande med endast en leverantör.

EG guide sade den långsiktiga planeringen kunde hjälpa ersätta system som är “låsa in” benägen med standardbaserade alternativ, vilket bör kompensera för högre initiala kostnader vid byte av system.

Totalt EG vill dra nytta av en “ökad användning av standarder (som) gör det lättare att utbyta data mellan offentliga system”.

Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barnets

? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Som iPhone 7 vävstolar, Apples iOS glider längre efter i Kina

Tech Industry, Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barn, artificiell intelligens, Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor, moln, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla datasekretess frågor, Mobility, som iPhone 7 vävstolar, Apples iOS glider längre efter i Kina