Nyaste hörnkontor tech exec blogg: VMware prez Diane Grön

Även om det finns en hel del vice presidenter, CTOs och director-nivå (som BEA Eric Stahl) tech chefer från stora IT-företag blogging dessa dagar, fortfarande finns det inte alltför många verkställande direktörer eller presidenter som är villiga att blanda upp vägen Sun president Jonathan Schwartz började göra. Naturligtvis finns det alltid JBoss VD Marc Fleury som aldrig Hackar ord och Cape Clear VD Annrai O’Toole. Jag är säker på att det finns andra (tips mig på david.berlind @ .com). Men de är de som kommer att tänka på just nu (mina motorer fortfarande värmer upp som jag kommit tillbaka från ryggkirurgi). Nu kommer en ny blogg från en CXO och den här gången, det har ingenting att göra med en Java-relaterade företag. VMware president Diane Green har beslutat att dyka in i bloggosfären med båda fötterna och inte överraskande, i sin första posten, tog hon Microsoft till svars.

När det gäller virtualisering system, har Microsoft några mycket viktiga drag som på senare tid – drag som tydligt sätter värmen på VMware. Den första av dessa var när Redmond-baserade företaget meddelade att vissa versioner av Vista kommer att omfatta gratis “express” versioner av Microsoft Virtual PC. Även om detaljerna licensierings är lite för snål för min smak, tillåter uttryck versionen slutanvändare för att köra en virtuell maskin (utöver värd OS). Nästa av dessa rörelser var tillkännagivandet att Microsofts Virtual Server skulle stödja Linux som gäst OS (se min fråga: I en värld av virtualisering, bör Windows värd Linux eller bör Linux värd Windows?). Och sedan kom nyheten att den tidigare $ 99 nedladdning av Microsofts Virtual Server är nu fri.

VMware såg tydligen detta komma. Till sin kredit, föregripas det Microsoft med några freebies egna. Men trots VMwares band till EMC (som ett helägt dotterbolag) och dess mest utmärkta partnerskap med flera system OEM, har Microsoft en stor honkin “kanal som kan göra till VMware vad företaget har gjort flera andra hantverksföretag (minneshantering , diskkomprimering, och nu, säkerhet): ödelägga det. Microsofts icke-inblandning i Linux gav VMware en klar fördel. Microsoft gjorde endast Windows. XEN (öppen källkod virtualiserings killar) gjorde Linux endast. Samtidigt VMware går Den vilda fighten med ett bra utbud av både värd- och gäst val operativsystem (inte bara Windows och Linux). Men nu att Microsoft ger sin teknik bort en stödjande Linux som gäst OS på sin serverprodukt, det är en helt ny match (även om Windows spela värd för en Linux Gästen låter nästan lika attraktiva som tvärtom).

Så, nu, Diane Green har att verkligen göra hennes fall och om du läser hennes blogg, kan du se att hon spelar kortet standarder hårdast. skrev Grön

Den skivformat av en virtuell maskin och biblioteken som använder detta format kommer att definiera hur människor bestämmelse plåster, återhämta sig, och på annat sätt manipulera sina virtuella maskiner. Microsoft är idag driver en standard som kallas VHD som har en Microsoft licens som ett krav för full tillgång. VMware har erbjudit en specifikation, VMDK, som är fritt tillgängliga och har inget krav på licens.

Jag har följt virtualiseringsteknik ganska noga. Men denna lilla immaterialrätt snafu dittills undgått min radar. Det bästa diskussion jag har sett hittills (en som täcker Microsoft, VMware, och XEN) är här. Från ser saker (rätta mig om jag har fel här), trots att VMware har gjort sin teknik fritt tillgänglig (ingen tillståndskrav), att själv uppenbarligen inte har fastställts VMDK som de facto-standard sedan XEN inte natively använda VMDK. Allt detta sagt, jag är ett stort fan av VMware och använder den varje dag på en av mina anteckningsböcker. Men dess klart att bolaget inte kommer att så lätt dominera virtualiseringsmarknaden så det har under så många år. Om denna typ av hårdnande konkurrens är vad som krävs för presidenter att börja blogga, så kanske får vi se lite mer tech chefer hoppade in i striden (förr snarare än senare).

VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag

IBM steg upp moln behandlar VMware, SugarCRM

VMware köper Arkin Net, tillägger programvarustyrd nätverk heft

Offentliga cloud computing leverantörer: En titt på styrkor, svagheter, helheten

Moln, VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag, moln, IBM steg upp molnerbjudanden med VMware, SugarCRM, datacenter, VMware köper Arkin Net, tillägger programvara definieras nätverks heft, moln, offentliga cloud computing leverantörer: En titt på styrkor, svagheter, helheten