NComputing L300 Review

Lanserades i april, är NComputing L300 en noll fotavtryck tunn klient för små och medelstora distributioner. Snarare än att förlita sig på en hypervisor som VMware ESXi eller Microsofts Hyper-V är L300 avsedd att användas med NComputing s vspace programvaran för att tillhandahålla Terminal Services-stil datorer för LAN-baserade användare.

L300, som har en 11,5 cm-kvadrat foorprint, har en bra uppsättning anslutningar för en tunn klient: 2 x USB 2.0 (för kringutrustning), mikrofon och hörlurar, 2 x USB 1.1 (för tangentbord och mus), 10 / 100Mbps Ethernet, VGA, 12V DC, on / off

vspace kan installeras på servrar som kör 32-bitarsversioner av Windows Server 2003 och 2008, och Ubuntu Linux. Om du använder Windows Server 2008 R2, måste du vänta tills Q1 2011, när NComputing kommer att innehålla 64-bitars Windows-plattformen stöd med lanseringen av version 6 av sin vspace virtualiseringsprogramvara.

Vi installerade vspace på en server som kör Windows Server 2003 R2. vspace kräver inte Microsoft Terminal Services eller Microsoft Terminal Services-licensserver att vara igång, vilket gör serversidan inställnings enkelt.

I motsats till företagsnivå VDI system, är prisstrukturen för NComputing L300 också uppfriskande enkel. Du köper så många L300 klientenheter som du vill, och NComputing s vspace programvara och alla programuppdateringar är gratis. Priserna för start av L300 hårdvara på £ 180 (exkl. Moms), med rabatter för bulk order.

NComputing s (för närvarande endast 32-bitars) vspace programvara ger Terminal Services-stil datorer upp till 30 LAN-baserade L300 användare per server eller värddatorn

För att installera och rulla ut applikationer du använder ungefär samma process som Microsoft Terminal Services: det vill säga en serveradministratör installerar oavsett program som behövs på servern, och förutsatt att appar fungerar i en Terminal Services inställning, kommer de omedelbart blir tillgängliga till användare.

Till exempel, installerade vi Skype på vår server och så snart som installationen var klar, en ny Skype-ikonen automatiskt till våra L300 användares Windows Start menyer.

Lägga till en ny L300 till ditt LAN är så enkelt som att koppla in den. Enheten får sin IP-adress från en DHCP-server, och kommer automatiskt att upptäcka eventuella vspace servrar på LAN. Något att tänka på när du lägger till eller flytta användare är att även NComputing beskriver L300 som en noll-footprint klient, innehåller det faktiskt en del firmware och kan hålla några användarpreferensdata.

Vi hittade L300 tog cirka 40 sekunder att starta upp i våra tester. Beroende på hur L300 är konfigurerad på uppstart användaren antingen automatiskt kopplad till deras valda vspace server eller de kommer att se en meny på skärmen ger dem möjlighet att skriva in sina Windows-användarnamn och servern de vill ansluta till.

I våra tester helt enkelt skapade vi nya användare på Windows Server och lagt dem till Användare av fjärrskrivbord grupp. Det här arbetsflödet är något enklare än motsvarande som behövs för att lägga till en ny användare till en fullständig VDI miljö.

Administration på servern utförs med hjälp av vspace Console, som lanseras genom att dubbelklicka på ikonen i systemfältet och ange ett lösenord.

Baserat på den välbekanta Microsoft Management Console arkitektur, är lätt att navigera i vspace Console. Till exempel kan vi expandera hierarkier såsom maskinvaruinställningar för att få en lista över klientenheter, och justera inställningarna för enskilda kunder som använder enhetens egenskaper skärmen.

tidigare L-serien enheter, är L300 utformad för att göra mer effektiv användning av LAN bandbredd och leverera bättre multimediaprestanda. Enligt NComputing använder L300 cirka 33 procent av LAN bandbredd jämfört med den äldre L230, och förbrukar 5Mbps LAN bandbredd för att visa HD-video. I våra tester har YouTube-videor återges mycket väl av L300. Vi var också glad över att finna att båda L300 analoga ljuduttagen fungerade i våra Skype tester. Detta kan tyckas trivialt, men få mikrofonstativet att fungera i hypervisor-baserad VDI inställningar kan bevisa utmanande i alla utom de mest avancerade miljöer.

Den L300 har ett par USB 2.0-portar så att användarna kan bifoga kringutrustning som flash-minnesnycklar. Den ytterligare behandling som krävs för att överföra data från USB-minnet till vspace servern innebar att vi kunde bara uppnå en högst cirka 10 Mbps bandbredd från dessa USB-portar. Om säkerhetspolitiken kräver det, det finns ett alternativ i vspace Management Suite för att inaktivera USB-portarna på utvalda L300 enheter.

Såvitt prissättning är berörda, jämför L300 mycket väl mot traditionella tunna klienter kör en inbäddad version av Windows, såsom HP t5730w, men är i stort sett samma division som andra noll fotavtryck tunna klienter, såsom Pano Logic Pano Systemet. Men den mycket enkla serverkonfigurationen och enkel hantering gör NComputing lösning mycket lättare att starta och driva än något baserat på en hypervisor eller fullt utvecklad Terminal Services.

Du kan också använda L300 med ett företag-grade Virtual Desktop Infrastructure (VDI) system som VMware View. Men denna konfiguration inte spela de L300 styrkor låg förvärv och underhållskostnader, och enkel serverkonfigurationen för Terminal Services-stil applikationer. I en VMware View konfiguration, skulle varje L300 vara ansluten till en specifik virtuell maskin (VM), och varje VM skulle behöva konfigureras individuellt med vspace och användarens program. Du skulle inte ha nytta av en anslutningsförmedlare, men denna typ av installation kan vara ett bra sätt att stödja en handfull människor som använder program som inte fungerar i en Terminal Services-miljö. NComputing räknar med att släppa en firmware uppdatering för L300 senare i år som innehåller en VMware View klient.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator