NBN Co bör inte skatte “stadens kunder: Ergas

Den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC) bör tvinga NBN Co att skrota sin uniform grossist prismodell, och istället tvinga företaget att subventionera regional prissättning bredband direkt, enligt konservativ ekonom Henry Ergas.

Som en del av Labor regeringens vision för National Broadband Network (NBN) projekt, priset för grossisttjänster över hela landet och över fiber, satellit, och fasta trådlösa är desamma, med början på AU $ 24 per månad.

Detta innebär att grossistpriset för tjänster i tättbefolkade områden är sannolikt dyrare än det kostar NBN Co att erbjuda den till dessa kunder, medan regionala Australien, är kostnaden mer än belastar detaljister.

I en inlaga till ACCC om, NBN Co reviderade särskild tillgång företag (SAU), som beskriver hur företaget kommer att fungera för de kommande 30 åren, Ergas sade att korssubventionering ska undvikas, eller vara helt öppet.

Ergas sade att korssubventionering är i själva verket en “skatt” på kunder i lågkostnadsregioner.

“En sådan skatt är ett extremt ineffektivt sätt att finansiera subventioner till konsumenterna i högkostnadsländer områden, och därmed är oförenlig med de långsiktiga intressen slutanvändare. Som telekommunikation är en mellanliggande ingång, införande av en sådan skatt kommer inte bara att leda till konventionella tilldelade ineffektivitet, men kommer också att resultera i en första ordningens produktiv ineffektivitet. ”

Ergas hävdade att NBN Co bör tvingas att sätta priser i lågkostnadsregioner som återspeglar den verkliga kostnaden för att tillhandahålla tjänster inom dessa områden. Om NBN Co vill sedan att ta ut ett liknande pris i en hög kostnad område bör förluster laddas tillbaka till regeringen.

“En sådan avgift skulle naturligtvis återspeglas i regeringens budgetprocessen, och därmed skulle bli föremål för discipliner, öppenhet och offentlig ansvarsskyldighet som processen innebär”, sade han.

Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull har föreslagit att under en framtida koalitionsregering, skulle kunderna i regionala Australien har sin, bredband subventionerade direkt från regeringen, snarare än genom den aktuella mekanismen för att tvinga lika priser över hela linjen genom NBN Co: s grossistpris.

Nyheten kommer som Oppositionledare Tony Abbott denna vecka sade att han skulle “slå paus” på NBN utbyggnaden för att få budgeten tillbaka till överskott, trots att alla utom räntan på skulden för NBN är off- budget.

Turnbull sade Macquarie Radio tidigare i veckan att den tillgång som NBN Co skapar är “värd en bråkdel av vad de spenderar.” Han sade att pengarna i regionala Australien skulle ha varit bättre investeras i att förbättra mobiltäckning.

Nu, vad regeringen borde ha gjort – och det är en skandal att de inte – vad de borde ha gjort sades de befintliga företag, Vodafone, Optus och Telstra, “titta, killar, vill vi ge mycket snabbt bredband över trådlöst i dessa områden som är alltför utspridda för att göra fast telefoni, så vi vet att du kommer att behöva investera mycket mer i torn och utrustning, och vi vet att det inte kommer att vara ekonomisk, så du berätta hur mycket subvention du måste göra det, och i huvudsak den som frågar efter minst bidrag, allt annat lika, kommer att få jobbet.

Han sade att detta skulle ha sparat regeringen från att driva verksamheten, och skulle ge inte bara förbättrat mobilt bredband, men också bra röst täckning i regionala Australien.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata