Microsoft uppdaterar sin YouTube Windows Phone app med några eftergifter till Google

Microsoft uppdaterar sin YouTube-program för Windows Phone att uppfylla vissa, men inte alla, av Googles användarvillkor.

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Den 7 maj, Microsoft rullat ut en YouTube-appen för Windows Phone 8 som företaget utvecklat sig. Den 15 maj, Google skickade Microsoft en vapen och-desist brev om appen, notera det brutit några av YouTubes användarvillkor, inklusive inte visa annonser och ge användarna möjlighet att ladda ner innehåll från appen. Google begärde att Microsoft antingen blockera eller dra YouTube-appen från Windows Phone Store genom idag den 22 maj.

Microsoft beslutat att möta Googles del sätt. Företaget rullar ut, som av 16:00 ET / 01:00 PT den 22 maj, en uppdaterad version av sin YouTube-appen för Windows Phone som inaktiverar video downloads, men som ändå inte visa annonser.

Windows Phone användare som redan har hämtat Microsoft YouTube-appen kommer att förlora hämtningsfunktionen video om och när de tillämpar uppdateringen. De som ännu inte har hämtat appen kommer att få version utan videonedladdningskapacitet när de tar appen.

En Microsoft talesman skickade följande uttalande när jag frågade om sina planer för appen kring dagens Google införde tidsfrist

“Microsoft uppdaterade Windows Phone YouTube-appen för att ta itu med den begränsade video och offline videoaccess oro som uttryckts av Google förra veckan. Vi har varit i kontakt med Google och fortsätter att tro att våra två företag kan arbeta tillsammans för att finslipa en app som gynnar våra gemensamma kunder, partners och innehållsleverantörer. Vi tjänar nya kunder varje dag, med IDC rapporterar nyligen att Windows Phone postat den största jämfört med samma period år vinst bland ledande operativsystem. Vi ser fram emot att arbeta med Google för att upprätthålla en bra upplevelse på YouTube för det växande antalet människor som är beroende av båda våra respektive produkter. ”

Jag har nått ut till Google för en kommentar på Microsofts agerande. Inga ord tillbaka så långt.

Som en glad Windows Phone användare kan jag se både Googles och Microsofts sida i denna kamp. Jag vill ha mer Windows Phone-appar, men jag kan inte skylla utvecklare för tvekar att ägna tid och resurser till en plattform som nu är nr 3 i marknadsandel, men en mycket avlägsen nr 3.

Microsoft tjänstemän har klagat upprepade gånger och konsekvent att G; oogle kommer inte att ge dem tillgång till nödvändiga gränssnitt application programming, som skulle göra det möjligt för Microsoft att bygga en YouTube-appen för Windows Phone som skulle visa annonser. Microsoft byggt sin YouTube-appen för Windows Phone med en befintlig och offentlig YouTube API, men inte en som ger ad stöd.

Men Google inte tillåter andra telefon plattform beslutsfattare, inklusive Apple, Blackberry och nu, Microsoft, för att bygga YouTube-appar för sina telefoner. Istället är Google den som bygger och underhåller dessa inhemska program.

Google tjänstemän har gjort klart att de inte är intresserade av att stödja Windows 8 eller Windows Phone med många Google utvecklade applikationer. Innebörden, åtminstone på Windows Phone sidan är dess låga marknadsandel (cirka tre procent) gör plattformen inte värt sitt tag att bygga och stöd med en inbyggd app. Google gjorde bygga en infödd YouTube-appen för Xbox med Microsofts hjälp, till synes på grund av Microsofts starka andel i spelkonsolen utrymme.

Google har föreslagit att Windows Phone och BlackBerry användare som vill komma åt YouTube göra det genom att gå via mobil YouTube – som en Google talesman tidigare sagt serverar Display Search och videoannonser i-stream. (Parentes: Jag ser inte dessa annonser på min Windows Phone 8 med hjälp av IE10, men Google har sagt att de existerar.)

Är Google skyldig att tillhandahålla Microsoft tillgång till sina API så att den kan bygga en YouTube-appen som överensstämmer med villkoren för tjänsten? Jag skulle argumentera nej, men jag skulle också påpeka att Googles CEO nyligen dinged Microsoft för att undanhålla tillträde till dess meddelande API. Två kan spela stängda API spelet. Skillnaden är, Google tjänstemän vill hävda att dessa är helt öppna. Microsoft tjänstemän gör inte detta påstående.

Så vad händer nu? Är Google kommer att stämma Microsoft över detta? Inget ord. Om så är fallet, kan det sluta ge Microsoft mer foder för sin Scroogled Google-bashing kampanj – om inte grist för någon form av antitrust klagomål, skulle jag tro.

Jag är inte en app person på mina mobila enheter. Jag tycker ofta jag föredrar att komma åt sajter som YouTube, Facebook, New York Times och andra genom min webbläsare snarare än genom en särskild app. Men hur är du, andra Windows Phone användare?

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick