Microsoft: Nej Office på Linux vid denna tidpunkt “

I sitt tal vid Linuxworld konferens i London på onsdag, Nick McGrath, Microsofts chef för plattformsstrategi, sade att mjukvarutillverkaren hade ingen avsikt att portera Office till någon av Linux skrivbords distributioner.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Microsoft är 100 procent fokuserade på Windows: Vi har investerat miljarder dollar i det. Vi har skapat Office för Mac, men – och jag trodde jag hade varit tydlig på detta redan när jag sa nej – vi har inga planer på gång att bygga Office på Linux “, sade han.

McGrath gjorde kommentarer som en del av en Linuxworld paneldebatt rubriken “Var är Innovation? Har fri mjukvaruutveckling leder till egen, eller är det tvärtom?”

Microsoft verkställande var att svara på en fråga från en åhörare, som tycktes vara består mestadels av öppen källkod förespråkar. Publikmedlemmen noterade att Microsoft hade portad Office till Apple Computer Macintosh, att utnyttja Mac stationära marknaden, och frågade varför skulle det inte samma för skrivbordet Linux.

Linux programvara ökar snabbt på Apple operativsystemets liten andel av marknaden. Analytiker oense om hur marknaden för operativsystem på stationära och bärbara datorer är huggen upp, men håller med om att Microsofts andel är över 90 procent. Linux har rapporterats ha en marknadsandel på uppemot 3 procent, och det har förekommit spekulationer om att Apples marknadsandel kunde nå 5 procent under 2005, på baksidan av framgången för iPod musikspelare.

Eric Raymond, en förgrundsfigur i öppen källkod, berättade webbplatsen Storbritannien nyligen att ett frisläppande av Office för Linux är inte ens det önskvärt, eftersom alternativ som Staroffice och OpenOffice.org finns redan.

Det viktiga åtgärd skulle vara att dokumentera alla (Microsofts) filformat och kommunikationsprotokoll, göra dokumentationen tillgänglig för allmänheten, och göra ett bindande löfte att inte stämma eller trakassera människor som skriver programvara med öppen källkod för att samverka “, säger Raymond.

Matt Asay, chef för Linux Business Office på Novell, deltar också i panelen på onsdag, sade att Microsoft aldrig skulle sätta sin Windows-skrivbordet läge i riskzonen genom att bygga Office för Linux. Men han sade att öppen källkod samfundet bör sluta fokusera vad Microsoft eller maskinvaruleverantörer gör runt Linux och låta marknaden avgöra dess öde.

Vi måste komma över våra fixering med Microsoft. Frågan är inte vad Microsoft gör. Det är, vad gör vi? Öppen källkod rörelsen är en bottom-up, inte uppifrån och ned, handling, “sade Asay.

“Vi borde tala om hur vi kan använda fördelarna med öppen källkod och Linux att hoppa vad som finns där ute just nu. Efter år av att äta i Unix, Linux äntligen börjar ta marknadsandelar från Unix på servern”, tillade Asay .

Andrew Donoghue på webbplatsen Storbritannien rapporterade från London.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor