Microsoft, Lumia och Windows Phone: Var nu?

Om nästa för Microsoft, Windows Mobile och Lumia?

Mer om Microsoft och Windows Phone

Varför jag bröt upp med Windows Phone: Det är inte mig, det är du, Microsoft lägger meddelandefunktionen Allt till nya Windows 10 Mobile prov build, Microsoft är på en strävan att röra sig mer av sina molntjänster till Azure, Microsofts Q3: Azure, kommersiell moln stark, men resultatet, intäkter ljus

Microsofts smartphone försäljning har försatt igen: företaget har avslöjat det bara lyckats sälja 2,3 miljoner Lumia smartphones i sin tredje kvartalet – ned från 4,5 miljoner Q2 och ned från 8,6 miljoner under samma kvartal för ett år sedan (för att uttrycka det i sitt sammanhang sålde Apple 75 miljoner iPhones enligt dess senaste kvartalsresultat).

Nedgången är inte en stor överraskning: Lumia försäljningen har glidande under en tid nu och Microsoft hade redan varnat för att nedgången skulle fortsätta detta kvartal – inte en mycket god avkastning på $ 5,4 miljarder Microsoft tillbringade bara två år sedan.

Microsofts Amy Hood noteras att försäljningen av Lumia smartphones i sin tredje budget kvartalet “var svag” och att vid slutet av kvartalet hade “relativt hög kanal inventering, det vill säga högar av osålda telefoner i lager.

Och hon erkände det ännu värre att komma till telefonen verksamheten: “Vi förväntar oss jämfört med året innan intäktsminskningar för att fördjupa i Q4 när vi arbetar genom vår Lumia kanalposition”, sade hon.

Windows Phone liten marknadsandel är alla utom en avrundningsfel nu och det finns inga måste ha telefoner på horisonten.

Så är det, som vissa säger, över för Windows Phone? Är det dags att Microsoft gav upp och gav – kanske bygga Android-telefoner i stället?

Lumia försäljningen har försatt de senaste kvartalen.

Det verkar fortfarande osannolikt, även om förvärv av Nokias smartphone verksamhet var helt klart fel beslut: Microsoft ska inte vara i smartphone verksamheten vid någon allvarlig skala, och kan nu har insett att – bevittna $ 7,5 miljarder nedskrivning företaget fick ta i Q4 2015.

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

Men Microsoft inte kommer att ge upp på Windows Phone, helt enkelt därför att smartphones fortfarande en så viktig datorplattform. Smartphones är de enheter vi interagerar med de flesta, och de är en bro från datorn till vad framtiden för datorer kommer att vara, oavsett om det är virtual reality eller wearables. Vårt val av programvara – för att kommunicera, dela bilder och mer – ofta dikteras av den typ av smartphone vi använder.

Microsoft kan inte bortse från något av detta och i själva verket, trots de ödesdigra försäljning, fortfarande driver Windows Phone framåt på ett antal – om än blygsamma – fronter.

Företaget fortsätter att bygga vidare på Windows 10 Mobil: den senaste insider förhandsgranskning kom ut nyligen.

Microsoft fortsätter också att öka Windows 10 Mobile användarbas: förra månaden det äntligen börjat uppgradera Windows 8.1-telefoner till en version av Windows 10 (även om de inte kommer att få funktioner som Continuum och Windows Hej).

Det har också funnits ett begränsat antal nya telefoner med ett ökat fokus på verksamheten, såsom Lumia 550, 650, 950 och 950 XL. Emellertid har ingen av dessa telefoner träffade anmärkningsvärd framgång.

Och, naturligtvis, är Microsoft gör sina program finns på iOS och Android.

VD Satya Nadella håller till “mobil första moln första” motto – men förslaget är att den mobila enheten inte behöver vara Microsoft-märkta smartphone: “I denna värld det viktigaste är rörligheten av en persons erfarenhet, inte någon enda enhet “, säger han hävdat.

Det finns en liten mängd goda nyheter för Windows Phone, i form av ett förnyat intresse från hårdvarutillverkare: HP, Acer och Vaio är alla bygg Windows 10 telefoner.

Microsoft köpte Nokia med hopp om att bli en stor smartphone maker, men som också ledde till att hjälpa till att skrämma bort företag som kanske har velat göra Windows-telefoner. Nu när Microsoft dramatiskt har skära ned sina ambitioner, kan andra hårdvarutillverkare känner modig för att försöka igen.

Frågan är om Microsoft har råd att inte ha en närvaro i smartphone rymden, sade Ovum telekom Research konsument tech analytiker Ronan de Renesse. “Det är inte något de kan ignorera, måste de fortsätta att producera telefoner för Windows 10.”

Istället kommer Microsoft att bygga smartphones inte så mycket att sälja till konsumenter (även om det kommer att bli mycket glad om det gör), utan snarare att inspirera potentiella hårdvarupartners – precis som det har gjort med sin yta enheter, som gett upphov en rad av två- i-ett datorer. I motsats till störta Lumia försäljning, Surface intäkter fortsätter att öka, slår $ 1,1 miljarder under det senaste kvartalet (Microsoft inte i detalj antalet Surface enheter det säljer)

Microsofts Surface intäkter har ökat under senare år, i motsats till sjunkande telefon intäkter.

Det har funnits gott om rykten om att en “Surface telefonens är under utveckling, och kommer sannolikt att slå nästa år. Kan detta öka Microsofts smartphone status?

“Microsoft ser Surface serien som ett sätt att visa upp Windows 10 förmåga att tillverkarna. Det har varit mycket framgångsrik i tabletten marknaden, så att de försöker efterlikna samma sak i smartphone marknaden”, säger de Renesse.

“Vad de vill göra är att övertyga killarna som Samsung och LG att lansera sina egna Windows 10 versioner av sina flaggskepp smartphones”, säger han.

Enligt smartphone analytiker Carolina Milanese, är Microsoft gör det rätta i att skapa en kamrat till ytan samt en enhet som kommer att visa upp Windows 10 Mobiles funktioner – funktioner som Continuum, som kommer att tilltala företag.

Milanese sade att andra hårdvarutillverkare förmodligen kommer att sitta och vänta och se vad efterfrågan kommer att vara först. Men tillade hon: “Med tanke på hur det går i Android lägret när det gäller företag, skulle jag inte bli förvånad att se leverantörer som försöker göra mer av en pjäs där för att ha modeller som kör Windows När allt kommer omkring, vi har. sett att i tabletten två-i-ett utrymme, där leverantörer som Samsung och Huawei redan har anammat Windows 10. ”

Det är svårt att se smartphone marknaden som något annat än en två-häst (Android och iOS) ras just nu. Men som kanske inte alltid vara fallet. Det är fortfarande oklart hur datorn och smartphone kommer att utvecklas och samman under de närmaste åren, till exempel – i synnerhet på företagsmarknaden. Smartphones blir mer kraftfull, kan så kanske något som Continuum (Canonical har liknande planer för Ubuntu) börjar få dragkraft. Det är vettigt för Microsoft att hålla Windows Phone stöta längs utifall, i ett par år, öppnar en lucka upp som ger det en väg tillbaka. En yta telefon, om det någonsin kommer, kan hjälpa till med det, men chanserna för en snabb vändning i Lumia förmögenheter se smal.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september