Microsoft lovar drastiska nedskärningar i diskutrymme användning för Windows 10

Med Windows 10, Microsoft sent itu en lagrings kris som har varit år i vardande.

Mer Windows 10

När ska jag uppgradera, Microsoft:? Mer än 75 miljoner enheter, FAQ: Du har frågor, fick Ed Bott svar, Review: Adjö, Windows 8, hej, Windows 10, Hur Windows 10 verkligen göra så här långt, bärbara datorer? tabletter uppgradera guide, Pushing min MacBook och iPad undan, Windows 95 lanserades för 20 år sedan

I ett blogginlägg publiceras idag, bekräftade Microsoft att det arbetar aktivt på att minska disk fotavtryck av Windows 10, vilket ger mer utrymme för data. Förändringarna innebär att komprimera Windows systemfiler (ett alternativ som tillsattes utan förklaring i Windows 10 Förhands bygga 9879 och finns i Diskrensning i nuvarande versioner). Den planerar också en drastisk redesign av hur återhämtnings bilder fungerar.

Microsofts exempel utrymmesbesparingar (i grönt) för 64-bitars Windows 10 I exemplet Microsoft används i dagens blogginlägg (tillsammans med cirkeldiagrammet visas här), skulle de förändringar skär disken fotavtryck för Windows systemfiler med så mycket som 45 procent .

Innan vi går in på detaljer, är en liten historia i ordning.

För mer än 15 år, lagrings konsekvens av Moores lag var Windows bästa vän. Varje ny version av Windows krävs mer diskutrymme, men hårddiskar växte i kapacitet (och erbjuda snabbare läs / skrivhastigheter), så att svälla inte roll så mycket.

Då saker och ting förändrats, gradvis men obevekligt, som solid-state lagring började tränga konventionella spinn diskar.

Solid-State-diskar (SSD) började som förekommer i high-end bärbara datorer runt gång Windows 7 släpptes. De erbjuder dramatiska prestandaförbättringar men kostar betydligt mer än konventionella hårddiskar. SSD priserna fortsätter att sjunka jämfört med året innan, men på en kostnad per gigabyte basis de är fortfarande långt dyrare än konventionella hårddiskar.

Ökningen av små, billiga Windows tabletter, som syftar till att motverka uppkomsten av billiga Android-enheter, har förvärrat problemet. Dessa enheter använder flashminne (vilket är långsammare än SSD men ändå mycket snabbare, mindre och mindre strömkrävande än en hårddisk) och innehåller ofta total lagring av 32 GB eller 16 GB.

Och en av signaturen konstruktionsändringar i Windows 8 och dess efterföljare har också varit en bidragande orsak till problemet. Varje ny dator levereras med Windows och 8,1 förinstallerat krävs för att inkludera en återställningspartition som innehåller en bild av det ursprungligen installerade operativsystemet. Storleken på den partitionen bestäms av datortillverkaren.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner; Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Här, till exempel, är vad du får med instegs Surface Pro 3, med en Core i3-processor och en 64 GB SSD. Observera att ungefär 10 procent av den totala lagringskapaciteten är upptagen av återställningspartitionen längst till höger, som endast används för att återställa systemet till sin ursprungliga konfiguration och representerar slösat utrymme under normala förhållanden.

För den senaste generationen av Windows 8.1 tabletter med mer begränsad lagring, Microsoft tagit fram en lösning som kallas Windows Image Boot, aka WIMBOOT, som gör det möjligt för återställningspartitionen att göra dubbel plikt som systempartitionen. Denna Dell tablett har totalt 32 GB flashminne (inte få mig började varför verktyget Diskhantering insisterar på att visa det numret på ett sätt som inte stämmer överens med hur lagrings annonseras), men WIMBOOT partition tar upp en tredjedel av det, vilket lämnar mindre än 20 GB utrymme för datafiler.

För att lösa problemet, Microsoft arbetar på två stora förändringar i Windows 10. För det första kan Windows effektivt komprimera systemfiler. Enligt Microsoft, som resulterar i en nettoökning av fritt utrymme på ungefär 1,5 GB på 32-bitarssystem och 2,6 GB på 64-bitarsinstallationer. (Windows 10 telefoner kommer också enligt uppgift kunna dra nytta av denna komprimeringsalgoritm.)

När jag försökte detta alternativ på en yta Pro 3 använder Windows 10 build 9926, sade Diskrensning jag kunde förvänta sig att återvinna 2,5 GB lagringsutrymme. Den faktiska mängden extra utrymme efter Diskrensning operationen avslutats var 4 GB.

För det andra, och ännu viktigare, kommer Windows 10 göra sig av med de separata återvinnings bilder som avfall så mycket utrymme, att återhämta sig ytterligare utrymme mellan 4 GB och 12 GB. Och att redesign av Refresh / Återställ funktionalitet har en annan betydande fördel

Slutligen, säger Microsoft det gör WIMBOOT onödigt att gå framåt. Den ursprungliga variant av denna funktion i Windows 8.1 var rörigt och krävde OEM att använda en speciell installationsprocessen. Det gjorde det också omöjligt för allmännyttiga tredjepartsutvecklare att arbeta med WIMBOOT bilder. Microsoft säger att systemet kompression ändrar det planerar att lägga i framtiden bygger på Windows 10 kommer att använda standardinstallationsprocessen, vilket gör det möjligt för flera system införliva kompression.

Enligt Microsoft, kommer dessa förbättringar i lagringsutnyttjande vara tillgängliga för uppgraderingar samt med nya OEM installationer. De flesta stationära datorer och konventionella bärbara datorer ska kvalificera sig. Mindre enheter med begränsad RAM eller powered processorer kan vara spärrad om en “lämplighetsprövning” bestämmer att fördelarna med kompression skulle uppvägas av den resulterande prestanda dra eftersom systemet kämpar för att komprimera och packa upp filer.

Microsoft har ännu inte lösa en Windows 10 uppgradering utmaning på små Windows 8.1 enheter som använder WIMBOOT funktionen. Dessa enheter har normalt begränsad lagring (32 GB eller mindre). För närvarande är dessa system blockeras från Windows 10 uppgraderingar eftersom det helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för att hantera den nedladdade Windows 10 bild och samtidigt tillåta en graciös återhämtning om något går fel under uppgraderingsprocessen. “Vi utvärderar ett par alternativ för en säker och tillförlitlig uppgradering för dessa enheter,” Microsoft säger.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela