Microsoft går offentligt med sin lista över planerade Windows 10 upplagor

Microsoft kommer allmänheten med sin förteckning över planerade SKU, eller utgåvor, att det kommer att göra tillgänglig för Windows 10 datorer, tabletter, telefoner och inbäddade enheter inför sommarens planerade lanseringen av operativsystemet.

Mer Windows 10

När ska jag uppgradera, Microsoft:? Mer än 75 miljoner enheter, FAQ: Du har frågor, fick Ed Bott svar, Review: Adjö, Windows 8, hej, Windows 10, Hur Windows 10 verkligen göra så här långt, bärbara datorer? tabletter uppgradera guide, Pushing min MacBook och iPad undan, Windows 95 lanserades för 20 år sedan

Oräknat de tre inbäddade / sakernas Internet versioner (IoT), kommer det att finnas sex Windows 10 SKU: Home, Mobile, Pro, Enterprise, utbildning och Mobile Enterprise, enligt en 13 maj blogginlägg från Windows Marketing chef Tony profeten.

När Microsoft introducerade Windows 8 i 2012, fanns det fyra huvud Windows 8 SKU: Windows 8 konsumenten SKU, Windows 8 Pro SKU för tech entusiaster och affärsmän, Windows RT, den version av Windows för att köras på ARM-baserad hårdvara och Windows 8 Enterprise. Microsoft senare lagt till en Windows 8.1 för utbildning SKU.

Microsoft har ännu inte avslöja fristående prissättning eller detaljerade funktioner och licens detaljerna i sina Windows 10 SKU.

Microsoft sade månader sedan, planerar företaget att göra Windows 10 tillgänglig som en gratis uppgradering för konsumenter som kör Windows 7, Windows 8.x och Windows Phone 8.1 för det första året efter tillgången på Windows 10 operativsystem. Vissa företagsanvändare – de som vill att Windows 10 Pro – också kommer att kvalificera sig för det första året fria affär, men företagskunder inte har Microsoft chefer sagt.

Här är Windows 10 SKU line-up

Windows 10 Home: Konsumenten fokuserade Desktop Edition. Detta kommer att omfatta de viktigaste Windows 10 funktioner, såsom Edge webbläsaren Continuum tablettläge för touch-kompatibla enheter, Cortana integration, fria foton, kartor, post, kalender, musik och video program, och Windows Hej ansiktsigenkänning / iris / fingeravtryck logga in för enheter som stöder denna teknik. På enheter med skärmstorlekar av 10,1 inches eller mindre, användarna också kommer att få Universal Office apps gratis, när de är tillgängliga.

Windows 10 Mobil: Det här är SKU för Windows-telefoner och små Intel- och ARM-baserade tabletter. ( “Small” betyder mellan tre och 7,99 inches i storlek.) Denna SKU kommer att innehålla de viktigaste Windows 10 funktioner, gratis Universal Office apps när de finns tillgängliga, och stöd för Continuum för telefon, så att kunderna kan använda telefoner som datorer som är anslutna till större skärmar (men endast på nya enheter som stöder vissa skärmupplösningar).

Windows 10 Mobile Enterprise: Detta är en version av Windows 10 Mobile endast volymlicenskunder. Enligt blogginlägget, denna SKU innehåller de senaste säkerhets- och funktionsuppdateringar till Windows 10 när de är tillgängliga. Det finns inga ord om användarna kommer att kunna fördröja dessa uppdateringar för att testa / sprida sin leverans, som erbjuds i Windows Update for Business.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner; Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Windows 10 Pro: En datorversionen av Windows 10 för mobila arbetstagare, tech entusiaster och andra avancerade användare. Denna version är en av åtminstone två – det oth er är Windows 10 Enterprise – som gör det möjligt för användare att välja Windows Update for Business. Windows Update for Business kommer att tillåta administratörer att välja att inte ta emot alla funktions och säkerhetsuppdateringar från Microsoft direkt efter att de finns tillgängliga.

Windows 10 Enterprise: Detta är Enterprise-versionen av Windows 10 som är tillgänglig för volymlicenskunder. Denna version är inte en del av Microsofts första år gratis uppgradering erbjudandet, men de med volymlicens Software Assurance-kunder kommer att kunna flytta till denna version som en del av deras licensvillkor. Enterprise-versionen kunder de få tillgång till Long Term Service Branch av Windows 10 – som gör det möjligt för dem att välja att få säkerhetsfixar bara och inga nya funktioner som Microsoft rullar ut dem.

Windows 10 Utbildning: Detta är den version för personal, administratörer, studenter och lärare, och kommer att finnas tillgänglig genom akademisk Volume Licensing. Microsoft tjänstemän säger att det kommer att finnas vägar för skolor och studenter att uppgradera från Windows 10 Home och Pro, men ännu inte i detalj på den fronten.

I Windows 10 inbäddade enheter fronten, Microsoft också planerar att leverera Windows 10 Enterprise och Windows 10 Mobile Enterprise-versioner av operativsystemet för handhållna terminaler, bankomater, kassadiskar och andra liknande anordningar, samt en Windows 10 sakernas kärna för små fotavtryck, låga enheter.

Microsoft chefer fortfarande inte ger granulära information om uppgraderingar, till exempel om de som går för första år fri affär med SKU som Windows 10 Pro kommer att ha möjlighet att försena / häpnadsväckande deras funktions och säkerhetsuppdateringar, de företagsanvändare sätt kommer att kunna. En annan obesvarad fråga: Windows Phone användare som kör Windows 10 Mobile (och inte Mobile Enterprise) version fortfarande kunna använda Intune och Microsofts Enterprise Mobility Suite för att låsa sina enheter? Microsoft har ännu inte säga.

“Long Term Service gren är en företagsnivå funktionen är den mest intressanta nyheten här eftersom det är inkörsport för företag som vill fortsätta göra affärer som vanligt”, säger Wes Miller, en analytiker med Vägbeskrivning på Microsoft.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela