Microsoft böter $ 731 EU-browser val screw-up

Microsoft är att lära sig den hårda vägen att “en affär är en affär”, åtminstone i ögonen på EU, genom att tvingas svälja en massiv böter för brott mot tidigare löften med 27 medlemsstaten blocket.

Microsoft kommer ren, ber om ursäkt, “kommer att följa” med EU

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Mjukvarujättens har bötfällts 561.000.000 € ($ 731) av europeiska myndigheter för att överträda tidigare antitrustavvecklingsvillkor.

Mjukvarujättens brutit en uppgörelse som undertecknade med Europeiska kommissionen under 2009, vilket i uppdrag att visa en “browser choice” skärm på alla befintliga och nya datorer i regionen.

Europa antitrust och konkurrens chef Joaquin Almunia underströk vikten av att upprätthålla de rättsligt bindande åtaganden.

Under 2009 stängde vi vår undersökning om misstänkt missbruk av dominerande ställning genom Microsoft på grund av kopplingen av Internet Explorer till Windows genom att acceptera åtaganden som bolaget.

Han tillade: “juridiskt bindande åtaganden som nåddes i antitrust beslut spelar en mycket viktig roll i vår tillämpning politik eftersom de möjliggör snabba lösningar på problem konkurrens Naturligtvis sådana beslut kräver strikt överensstämmelse Ett åsidosättande är en mycket allvarlig överträdelse som måste.. straffas i enlighet därmed. ”

“Ett misslyckande att följa är en mycket allvarlig överträdelse som måste bestraffas i enlighet med” – kommissionär Europeiska konkurrens Joaquin Almunia

En Microsoft talesman i Bryssel sade i ett e-postmeddelande till den webbplats som företaget tar “fullt ansvar för tekniskt fel.” Han lade till

Vi gav kommissionen med en fullständig och uppriktig bedömning av situationen, och vi har vidtagit åtgärder för att stärka vår mjukvaruutveckling och andra processer för att undvika detta misstag – eller något liknande – i framtiden.

Microsoft sa att det inte kommer att överklaga böterna.

Men “browser choice” skärm lämnades av nya maskiner som kör Windows 7 (Service Pack 1) mellan februari 2011 och juli 2012. Microsoft sade då att det hade “kommit till korta i sitt ansvar” genom att underlåta att dela ut valet skärm till 28 miljoner datorer som kör Windows i Europa.

Idag, rundade kommissionen ner den siffran till 15 miljoner Windows-användare.

Intagningen till sitt misstag, och tillade att det skulle “följ omedelbart” med de europeiska myndigheterna, visste mjukvarujättens det skulle möta ett allt annat än oundviklig böter för att inte inkludera uppgörelsen säkrad “browser choice” skärm.

Almunia sade vid den tidpunkt då, Microsoft “bör förvänta sanktioner, och att kommissionen skulle behandla ärendet” som en prioriterad fråga.

Microsoft skulle ha varit tvungna att betala upp till maximalt 10 procent av sin globala årsomsättning under de intrång år, särskilt 2012, som skulle uppgå så mycket som $ 7,4 miljarder dollar.

Bidragande faktorer, till exempel Microsoft tidiga entré och omedelbara åtgärder för att motverka problemet ledde till betydligt lägre böter på mer än 9 procent av den totala.

“Vid beräkningen av böterna tog kommissionen hänsyn till allvaret och varaktigheten av överträdelsen, att behovet av att säkerställa en avskräckande verkan av böterna och som en förmildrande omständighet, det faktum att Microsoft har samarbetat med kommissionen och lämnade uppgifter som hjälpte kommissionen att undersöka saken på ett effektivt sätt “, sade kommissionen.

I juli sade Europeiska kommissionen hade mottagit klagomål om att Microsoft inte utför sin skyldighet att förse användare med ett urval av webbläsare. EU öppnade snabbt en undersökning av mjukvarujättens påstådda tillsyn.

En månad före sin frigivning, är Windows 8 användare i Europa nu tar emot “webbläsaren omröstning” uppdatering i Microsofts försök att blidka EU antitrust regulatorer.

Microsoft kom ren i en nästan omedelbar offentlig förklaring om att det inte hade att erbjuda webbläsar omröstning skärmen sedan Februari 2011 beror på, en “tekniskt fel, ledde till webbläsaren val uppdateringen inte inkluderas i butiken hyllan version av Windows 7 (Service Pack 1).

“Även om vi trodde när vi in ​​vår senaste rapport efterlevnad i december 2011 som vi fördela [webbläsaren omröstning] programvara till alla relevanta datorer som krävs, lärde vi nyligen att vi har missat betjänar [webbläsaren omröstning] mjukvara till ungefär 28 miljoner datorer som kör Windows 7 SP1, “företaget sade vid den tidpunkten.

En sällsynt drag för alla företag inför stora ekonomiska påföljder från ett statligt organ, Microsoft sade i ett uttalande att det “uppriktigt ber om ursäkt för detta misstag.”

Brott mot tidigare uppgörelse förmörkelser tidigare böter

I “personliga samtal”, med Microsoft vd Steve Ballmer, sade Almunia att han hade “. Gett [honom] försäkringar om att [Microsoft] kommer att följa omedelbart, oavsett ingående av [antitrust] sond”

Efter detta, även innan lanseringen av nästa generations operativsystem lansering, Windows 8 hade, en pre-release uppdatering läggas, att inkludera “browser choice” skärm, redo för när köpare installerade programvaran på nya eller befintliga datorer.

Chefer på företaget såg också deras totala lön dinged som en följd av sammanbrottet.

När, Microsoft släppt sin verksamhetsåret 2012 rapport, visade det sig att som ett resultat av “browser val” inte inom företagets Windows ingenjörsteam, tidigare Windows president Steven Sinofsky – som, har sedan lämnat företaget, – såg hans incitament betala för år snitt.

Mozilla: Brist på “browser choice” hit Firefox nedladdningar

Under 2009 Microsoft undvikit en liknande up-to-10-procentigt böter efter att företaget avvecklas med europeiska myndigheter. Den mjukvarutillverkaren anklagades för orättvist att använda sitt operativsystem monopol för att öka sin webbläsare andel genom sammanslagning Internet Explorer med Windows.

Trots märkning händelsen som ett “tekniskt fel” Microsoft stag för en annan höga böter från EU efter det misslyckades med att inkludera webbläsaren valet programvara i Windows.

Undvika den fina, Microsoft gått med på att ändra sina affärsmetoder genom att ge sina europeiska användare ett val av webbläsare. På så sätt är det tillåtet användarna möjlighet att använda olika webbläsare från konkurrerande företag, inklusive sin egen Internet Explorer.

Webbläsaren omröstning skulle förbli på plats fram till 2014, och införlivas i nästa generations versioner av Windows, inklusive, den sex månader gamla Windows 8.

Dagens böter bidrar till en lång lista av böter som tidigare delas ut av Europa under de senaste fem åren över en rad liknande händelser.

År 2008 var företaget böta € 899.000.000 ($ 1.44bn) i böter för att inte ha följt en mars 2004 antitrust beslut, som ursprungligen tvingade Microsoft att skapa en Windows XP “N” version för EU-medborgare som tagit bort Windows Media Player från datorprogramvara för att möjliggöra konkurrens.

Detta var ensam den största bra i EU: s konkurrenspolitik historia fram till 2009, när Intel tog en ännu större böter i ett separat antitrust kostym.

Så småningom blev denna siffra sänkte Europeiska tribunalen 860.000.000 € ($ 1.06bn) efter Microsoft överklagat ärendet. Men även med denna, Microsoft har nu skakas upp totalt ca 2160 miljoner € ($ 2.81bn) totalt under det senaste decenniet.

Efter nyheten bröt att EU skulle undersöka mjukvarujättens, rivaliserande webbläsare tillverkare Mozilla sade att Microsofts underlåtenhet att inkludera en “browser val” kan, har förlorat Mozilla så många som 9 miljoner nedladdningar totalt.

Enligt Mozilla vice ordförande i affärer och chefsjurist Harvey Anderson, “Efter står för den samlade inverkan på alla webbläsarleverantörer, verkar det som denna tekniska glitch minskade nedladdningar och minskar effektiviteten av läkemedlet beställas i 2009 års åtaganden.”

Under den tidsperiod under vilken “browser choice” skärm inte ingick i den senaste versionen av Windows 7 (Service Pack 1) såg rival webbläsaren tillverkare Mozilla en väsentlig och utdragen dopp i nedladdningar.

Under 2009 uppgörelse med EU-kommissionen, Mozillas Firefox var en av de bästa webbläsarna på marknaden, men det fortfarande hade en betydligt lägre marknadsandel än Internet Explorer som en följd av Microsoft bunt webbläsaren med Windows.

Och för Mozilla, en ideell stiftelse som genererar en stor del av sina intäkter från kombinations Googles söktjänster med sin webbläsare, fortsatt utveckling stöds genom att finansiera inkomstgenererande behandlar partners.

EU sade i dag att fram till november 2010 var 84 miljoner webbläsare laddas ned via “browser choice” skärm, betonar dess betydelse.

Mozilla, genererar ca $ 300 miljoner dollar per år, från Google för att hålla sin webbsökning på Firefox skärmen start och som webbläsarens standardsökmotor.

Uppdatera på 7:15 ET: med kommentar från Microsoft.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor