Lenovo ThinkPad X121e Review

Lenovo positionerar 11.6in. ThinkPad X121e som en grundläggande mobil datorenhet, med inriktning på både studenter och företagsanvändare. Trots sin nybörjar beteckning, kan ThinkPad X121e konfigureras med en rad funktioner från SSD-enheter till självkrypterande USB- och fingeravtrycksläsare. Sådana utsmyckningar tar det mycket längre än utgångspriset på £ 299,69 (inkl. Moms) och till verkställande ultraportabla territorium. Med processoralternativ som spänner Intel och AMD, är detta en mångsidig och mycket anpassningsbar anteckningsbok.

Design, The X121e uppvisar genomtänkt design och konstruktion av hög kvalitet vi har kommit att förvänta från ThinkPad sortiment. Det är inte superlätt, väger 1.55kg med en 6-cells batteri, men är inte mycket större än en netbook på 28.96cm bred 20.8cm djup av 2.35cm tjock.

Vi är fans av Lenovos isolerade tangentbord design och här, liksom i andra ThinkPad, levererar det en tillfredsställande skrivkänsla. Nycklar trycka långt och klicka försiktigt eftersom de gör det. Lenovo har gjort maximal användning av bredden tillgängliga, och individuella nycklar är generöst dimensionerad. Som alltid med denna storlek anteckningsbok, kan användare med stora händer hitta tangentbordet lite trånga, men vi hade inga problem touch typing med normal hastighet.

Den X121e har en typisk väl utformad och konstruerad (spillskyddat) tangentbord

Den inverterade T markören arrangemang på klaviaturens nedre högra har PgUp och PgDn nycklar i luckorna, Home och End nycklar är på den högra änden av raden av mindre Fn nycklar, medan PrtScr är märkligt placerad till höger om mellanslagstangenten. Det finns Fn genvägar för att starta upp webbkameran programvara, byta monitorns konfiguration och tysta mikrofonen. Tangentbordet är spillsäkra.

Lenovo har lyckats passa sin välbekanta UltraNav systemet i ThinkPad X121e. Den röda Track sitter mellan G, H och B-knapparna, och under mellanslagstangenten två musknappar och en central rocker som kan användas med Trackpoint för att bläddra. Samtidigt en liten pekplatta, som Lenovo kallar ClickPad, sitter på den ganska smala handledsstöd. Det är tillräckligt brett för att ta markören tvärs över skärmen i ett svep.

Den ClickPad har inga knappar under den – det finns helt enkelt inte plats för dem. Istället finns vänster och högerklicka områden i botten (därav namnet), liksom rullningszoner längs den högra och nedre kanten. Den ClickPad är lite pressas, men ganska effektiv.

Funktioner, med flera konfigurationsalternativ, är Lenovo ThinkPad X121e en mycket mångsidig anteckningsbok. Vårt urval är en av fyra tillgängliga från sidan på Lenovos hemsida, och det säljs direkt för £ 451,16 (inkl. Moms, £ 375,97 ex. Moms). Den har en 1,3 GHz Intel Core i3-2357M processor, 4 GB RAM och kör Windows 7 Professional 64-bitars.

Den andra off-the-sidan Intel-baserad modell är billigare på £ 386,40 (inkl. Moms, £ 322 ex. Moms). Den har samma processor, men kommer med bara 2 GB RAM och kör Windows 7 Home Premium 64-bit.

Det finns även två AMD-baserade modeller finns på Lenovos webbplats: en 1,6 GHz AMD Fusion E-350-system med 4 GB RAM-minne och Windows 7 Professional 64-bitars för £ 403 (inkl moms, £ 335,83 ex moms..), Och vid rock-bottom pris £ 299,69 (inkl. moms, £ 249,74 ex. moms), en 1 GHz AMD Fusion C-50-systemet med 2 GB RAM och Windows 7 Home Premium 64-bit. Minnet kan utökas till maximalt 8 GB på alla modeller för en extra £ 63,60 (inkl. Moms).

Vårt urval översyn används Intels CPU-integrerad HD Graphics 3000 grafik. Om du väljer en AMD-processor, är grafik hanteras av en integrerad AMD Radeon HD 6310-modulen. Grafik specifikationer är inte konfigurerbara.

Intel modeller levereras med en 320GB 7,200rpm hårddisk som standard, med en 128GB SSD som en £ 235,20 (inkl. Moms) alternativet. De förkonfigurerade AMD modellernas 320GB hårddiskar snurra i 5400 rpm som standard, med alternativ för en 7,200rpm enhet eller en 128GB SSD.

Wi-Fi (802.11b / g / n), Bluetooth (3,0) och Ethernet (10/100 / 1000Mbps) finns som standard över hela linjen, och du kan lägga till en integrerad mobilt bredband till alla modeller för £ 77,76 (inkl. Moms ).

Chassit är ganska liten och Lenovo har valt att inte klämma in en optisk enhet. Den högra kanten hus bara en SD-kortläsare, vägguttaget och två USB 2.0-portar. En av USB-portarna drivs, och därför användbara för att ladda bärbara enheter från den bärbara datorns batteri även när det stängs av. Dessa två portar är åtskilda väl åtskilda från varandra och kan användas samtidigt.

Den vänstra sidan rymmer en tredje USB 2.0-port, plus HDMI, VGA och Ethernet (RJ-45) hamnar och en combo mikrofon / headset.

Prestanda och batteritid, vår ThinkPad X121e Windows Experience Index (WEI) var 4,7 (av 7,9) – en poäng matchas nyligen av flera Core i5-baserade bärbara datorer vi har granskat, men här har vi en Core i3-system. Wei är den lägsta av ett antal komponent poäng, vilket – som vanligtvis är fallet – var för Graphics (Desktop prestanda för Windows Aero).

Det bästa resultatet av 6,1 var för Gaming Graphics (3D företag och spelgrafikprestanda), följt av 5,9 för primär hårddisk (överföring Disk datahastighet), 5,5 för RAM (minne operationer per sekund) och 4,9 för processor (beräkningar per sekund) .

Det finns gott om prestanda här för vanliga produktivitetsuppgifter, och även lite ljus spel i off-duty stunder. Som alltid, skulle det mest kostnadseffektiva uppgradering vara att spendera en annan 64 £ och öka RAM till maximalt 8 GB.

ThinkPad X121e kommer med antingen en 3-cell eller en 6-cells batteri, vår modell idrotts den senare. Vi testade batteriets livslängd genom att välja Maximum Livslängd energischema och spela video från en USB-minne kontinuerligt efter att först helt ladda batteriet. Lenovos utbud av effekthanteringsverktyg är sofistikerad och ger en stor flexibilitet.

Den bärbara datorn levereras video för 5 timmar och 20 minuter, vilket är över genomsnittet. Vi skulle ha velat ha mer volym från högtalarna, som är lite för tyst för att hantera ett rum baserad företagspresentation.

Slutsats, Lenovo ThinkPad X121e är en imponerande liten anteckningsbok. Sant, på den allra lägsta priset du får en version av Windows som inte är idealiskt för affärsanvändare och en relativt liten mängd RAM. Men vår prov, som kostar mindre än £ 500, är ​​en kompetent anteckningsbok i form av specifikationer och riktmärken.

Alla konfigurationer dela imponerande ThinkPad byggkvalitet och exemplarisk tangentbord. Om du söker en liten, portabel och relativt prisvärd bärbar dator och inte har något emot avsaknad av en optisk enhet, är ThinkPad X121e väl värt att överväga.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator