Lenovo ThinkPad S230u Twist Gransknings

När PC-tillverkare visade upp sina Windows 8 erbjudanden tidigare i år, var det mycket prat om innovativa hårdvara design – och faktiskt många av de enheter med pekskärm som debuterade på IFA och andra föreställningar erbjuds helt nya formfaktorer. Dock är Lenovos ThinkPad Twist inte en av dem: den grundläggande utformningen av denna vrid skärmen konvertibel notebook är ungefär ett decennium gammal. Det är inte att säga att det inte är en anständig ultrabook – det är en ThinkPad trots allt, med en lång tradition av kompetens bakom det. Men vad om detaljerna?

Design, med sin matte-svart gummerad finish och diskret Lenovo och ThinkPad branding (inklusive en snygg röd lysdiod prick ovanför “i”), ser ut som affärs som någon av dess bröder ThinkPad Twist. Den fasta-känsla central skärm gångjärn ger bort det faktum att det inte är som andra clamshell notebooks: Skärmen kommer att vrida 180 grader medurs för att möta borta från tangentbordet (användbart för presentationer till små grupper), och även vikas platt mot tangentbordet med skärmen riktad utåt, för användning i (ganska chunky) tablet-läge. Gångjärnet är också robust nog att rymma vad Lenovo kallar “tält” -läge

Vi hittade skärmens AutoRotate funktion lite hit-and-miss, även efter det att systemuppdatering verktyget hade förmodligen förbättrat sina resultat med en drivrutinsuppdatering. Om det behövs, kan du växla autorotation på och av via en knapp på nedre högra sidan av locket, strax ovanför strömbrytaren.

Den 12.5in. skärm använder kant till kant Gorilla Glass, men toppen och sidorna ser lite stökigt i våra ögon som det finns några millimeter av plast bindande överliggande glaset, och utöver det en metall-effekt plast “stötfångare” som förnedrar utseende en aning. Skärmen i sig är en blank finish 5-punkts pekskärm med en upplösning på 1366 x 768 pixlar: Om du är nöjd med den moderata pixeltätheten (125ppi), levererar den en skarp och tydlig bild med bra betraktningsvinklar tack vare IPS teknik som används. Vissa tablettläge entusiaster kan rue utelämnandet av pennan stöd ändå.

Ön stil, är spillsäkert tangentbord så bra som du kan förvänta dig från en ThinkPad, med stora, något Uddig nycklar med böjda nedre kanten som passar fingrarna väl och leverera en positiv åtgärd. Ovanför numret raden är en rad med 16 tangenter med olika system- eller Windows 8-relaterade funktioner, ett dussin av dessa tangenter dubbelt upp som F1-F12 via Fn-tangenten.

Pekplattan är en stor knapp affär som fungerar bra, och naturligtvis finns det också varumärket röda ThinkPad Track sitter mellan G, B och H nycklar. Detta har en trio av musknappar under tangentbordet (mittknappen är för rullning, även om vi tenderade att göra det mesta av vår rullning med hjälp av pekskärmen).

Hamnen och spåren är begränsade på sidorna av systemet, med ett SIM-kortplats (används inte i vår enhet), en mediekortläsare, en full-size RJ-45 Ethernet-port, en Mini-HDMI-port, en USB 3.0 port och en ljudutgång på vänster sida och ineffekt, en Mini-Displayport port~~POS=HEADCOMP-kontakt, en andra USB 3.0-port och hårddisken bort dörren på höger sida. Varken en HDMI eller en Displayport-adapter tillhandahålls ur lådan.

På locket finns en fysisk Windows 8 knapp – under skärmen, i mitten – med ett par volym (upp / ned) knapparna till vänster. Ovanför skärmen, även i mitten, är en 720p webbkamera, flankerad av ett par dubbel array bullerdämpande mikrofoner. Som tidigare nämnts, ström- och AutoRotate knappar är på den högra sidan av locket, i botten.

Funktioner, ThinkPad Twist kan drivas med en 1,8 GHz Core i3 (3217U), en 1.7-2.6GHz Intel Core i5 (3317U) eller en 1.9-3.0GHz Core i7 (3517U) processor och använder HM77 Express-kretsuppsättning. Om du vill ha full-on vPro out-of-band förvaltning (och många större företag kommer), kommer du att bli besviken, eftersom inget av dessa processorer stöder det. Vad du får är stöd för Intels Small Business Advantage (förpackad som Lenovo Lösningar för småföretag), som hanterar saker som automatisk schemalagda underhållsarbeten (disk defrag, tillfälligt borttagning av filer, till exempel), övervakning säkerhetsprogram, energibesparande inställningar, backup och återställa, och mer. Vår granskning enhet hade Core i5-3317U processor, med stöd av 4 GB DDR3 RAM, andra modeller levereras med hela 8 GB.

Den viktigaste lagring på vår ThinkPad Twist var en 500GB SATA III (6Gbps) Hitachi Travelstar hårddisk snurrar på 7,200rpm. Det finns också en liten (24GB) mSATA SSD för cacheing. Om du är beredd att spendera mer och få mindre lagringsutrymme kan du ange en snabbare, lägre effekt, 128GB SSD i stället för hårddisk. På vår systemet, som skulle lägga till ytterligare £ 98,40 (inkl. Moms).

Trådlös anslutning tillhandahålls av Intels Centrino Wireless-N 2230 modul, som stöder ett band 802.11b / g / n Wi-Fi och Bluetooth 4.0. Mobilt bredband var inte närvarande på vår granskning enhet, och är inte en uppgradering alternativ, men modeller finns tillgängliga med Ericssons H5321gw modul, som stöder HSPA + upp till 21Mbps ner och 5.76Mbps upp. Mobilt bredband lägger ca £ 48 (inkl. Moms) till priset.

Lenovo tillhandahåller den vanliga ThinkVantage mjukvarupaket, och inkluderar också 5 GB gratis Lenovo Cloud Storage.

Prestanda och batteritid, Med tanke på dess mitt-of-the-road specifikation, är det ingen överraskning att finna att ThinkPad Twist är en måttlig artist. Windows 8 versionen av Windows Experience Index markerar nu av 9,9 (i stället för 7,9 under Windows 7). Den totala poängen, bestäms av den lägsta rang delsystem (Desktop grafikprestanda i detta fall) är 4,3, med andra värderingar som sträcker sig mellan 5,9 och 6,9

Detta system har tillräckligt med hästkrafter för vanliga affärs arbetsbelastning och låg nivå efter kvällen spel / underhållning, men klyftan mellan ThinkPad Twist och en sann diskreta grafikultraportabel kraftpaket som Eurocom s, Monster 1,0; är tydligt när vi tittar på den krävande Cinebench 11,5 riktmärke

ThinkPad Twist drivs av en 8-cells Li-ion batteri har en effekt på 42,4 wattimmar (Wh), för vilken Lenovo hävdar “upp till 7 timmars liv. För att uppskatta batteriets livslängd under olika arbetsbelastning, mätte vi (fulladdat) systemets strömförbrukningen med hjälp av en Voltcraft VC940 Plus multimeter och delas de resulterande genomsnittliga siffrorna i batteri rating (Wh / W = h)

På grundval av detta kan man förvänta sig att systemet att pågå i mellan en ynka 1,5 timmar och ett maximum av ca 5,5 timmar, beroende på hur hårt du arbetar det. Batteriet är icke-avtagbart och det finns ingen möjlighet att passa en extra batteri, så du är kvar med vad du kan pressa ut ur systemet med hjälp av energisparfunktionerna. Under tunga laster, blir ThinkPad Twist märk, men inte obehagligt, varm.

Slutsatser, Om du tänker på det som i första hand en ultrabook, men en som lämpligen kan förvandlas till en tablett när tillfället kräver, då ThinkPad Twist har mycket att rekommendera den. Byggkvalitet är mycket bra, och det finns tillräckligt många företag vänliga funktioner för att göra det acceptabelt som en BYOD-system, även om bristen på fullständig vPro stöd kan avskräcka mer låst-down företag. Batteriets livslängd kan vara en mer allmän fråga om.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator