Kvasi-NVRAM i Android- och Apple-enheter

Tre forskare, Hao Luo Lei Tian och Hong Jiang vid University of Nebraska, frågade en enkel och till synes självklar fråga. Eftersom våra mobila enheter har icke-löstagbara batterier varför vi inte behandlar DRAM som om det var beständigt?

Deras papper, qNVRAM: kvasi beständiga RAM för låga omkostnader Persistens verkställighet i smartphones presenterades vid konferensen i Usenix HotStorage förra månaden.

Typiskt Android mobila enheter är beroende av SQLite, en delad preferens nyckelvärde butik eller filsystemet API för att spara beständiga data på lokal blixt. Dessa anställa journalföring eller filnivå dubbel skriver att säkerställa persistens.

Problemet är att dessa tekniker kräver flera skrivningar till lagring, kommer att ha stora systemresurser i anordningar som redan prestanda och kraft begränsas.

Till exempel, fann de att mer än 75 procent av Twitter data skriven för persistens skäl. Om man tittar på en grupp av vanliga mobilappar de fann att allt från 37 procent till 78 procent av data skriver var för atom. Från papperet

Dessutom visar det sig att Android kärna tillförlitlighet – där dessa datastrukturer uppe – är ganska bra, baserat på buggfixar och användarsupportsamtal. De analyserade Android emissionsrapporter och fann att endast 10 rapporter eller 0,05 procent av alla 19,670 rapporterade frågor som rör Android fel med oväntat eller slump avstängning. Det innebär en liten chans att oväntat strömavbrott kan förekomma.

Forskarna konstruerade en prototyp testsystem med med flera nyheter.

Implementeras på en Android smartphone fann de att

qNVRAM snabbar upp insatsen, uppdatera och ta bort transaktioner med upp till 16.33x, 15.86x och 15.76x respektive.

Vidare mängden data som begåtts blinka minskat med cirka 40 procent. Med tanke på hur vanliga konstant feed-uppdateringar är på mobila enheter, är detta ett viktigt resultat.

Vissa är miffed att många smartphones inte har lätt borttagbara batterier. Denna forskning visar Fördelen med sådana konstruktioner: alla DRAM kan behandlas som NVRAM oavsett om Android eller Apples iOS.

Notera att qNVRAM inte kan ersätta blixt. DRAM är mer makthungriga och kostsam än blixt.

Kvasi-NVRAM. De avsätta en del av system DRAM för att fungera som ett batteri backas upp beständigt DRAM,. Drivrutin. En ny drivrutin och bibliotek som är chef för I / O mellan qNVRAM och system flashminne,. Ihållande sidcache. En ny datastruktur i SQLite använder kvasi-NVRAM att utföra på plats uppdateringar databasfilerna,. Avslappnad uppgifter spolning. Absorberar upprepas skriver att lägga filer för att ytterligare minska I / O.

Men forskning visar att genom att minska I / O-overhead i systemet med qNVRAM, betydande vinster i prestanda – och förmodligen batteritid – kan uppnås på mycket låg kostnad. Det förenklar också problemet med att utvidga flash uthållighet.

Det var uppenbart för fem år sedan med tillkomsten av icke-löstagbara batterier på telefoner och bärbara datorer som ingenjörer kan ta en ny titt på att uppnå beständighet. Grattis till forskare för att ta en strikt syn på problemet.

Kommentarer välkomna, som alltid. Vilka problem ser du med qNVRAM?

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Sex business-class service moln lagring i korthet, Toolkit: behöver Beräkning band backup, lagring Felsökning Chart

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Bakgrund

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Testet

Resultat

Storage Bits ta