Internet vin: Den italienska projekt med nätverks vingårdar att göra en bättre årgång

Nätverk är att föra nya efficiences till vinindustrin, iStock, Det finns många faktorer som kan påverka kvaliteten på ett gott vin – men fotokameror och trådlösa nätverk har inte traditionellt varit bland dem.. Daniele Trinchero, grundare av iXem Labs, en del av Politecnico i Turin i nordvästra Italien, vet hur viktiga de kan vara, dock. För honom, att kunna övervaka druvor tillväxt genom att ha tillgång till en ström av bilder kan hjälpa jordbrukarna att bättre kvalitet och mer hållbara produkter.

Följaktligen för de senaste åren, har 46-åriga professor i teknik varit installera dussintals små kameror som är anslutna genom en låg kostnad trådlöst nätverk i några av de finaste vingårdarna i landet – de där Barolo eller Brunello di Montalcino viner produceras. Varje timme, anordningarna ta en bild av den druv och göra den tillgänglig online, där det kan ses i realtid eller lagras för agronom att inspektera senare.

Trinchero och vinmakare som tillät honom tillgång till sina fält är övertygade om att ett sådant system skulle kunna bidra till att göra den italienska vinsektorn mer effektiv utan att påverka kvaliteten. “Ekologisk druvodling är dyrt,” sade han till webbplatsen. “Växterna måste ständigt övervakas för att minimera användningen av kemikalier mot skadedjur -. En process som innebär en agronom alltid måste vara på plats inte varje producent har råd.

Med iXem Labs hårdvara och nätverk, expert kan ingripande schemaläggas eller uppmanas endast när det behövs. “Vi ville skapa verktyg som kan bidra till utvecklingen av ett mer hållbart jordbruk”, säger Trinchero. “Det finns ingen annan lösning som det på marknaden just nu.

Enligt iXem Labs, kan systemet hjälpa bönderna att spara upp till 650 € per hektar och år, tack vare lägre kemikalieanvändning och mindre behov av agronomer.

Tack vare den gränslösa smartphones och sociala nätverk, kan tanken på en anordning ta bilder och överföra dem via Internet låter ganska vanliga. Problemet är att de förhållanden som råder i en vingård är allt annat än. Förutom regn och vind, kan värme vara svårt på tekniska enheter som i vissa områden i Italien – i Sicilien, till exempel, kan temperaturen lätt nå 50 ° C. Dessutom, i det gröna, energiförbrukningen måste hållas åtminstone eftersom det kan finnas någon permanent eller tillförlitlig strömförsörjning, medan bredband tenderar att vara mindre lättillgängliga än i stadsområden.

Med något slut i sikte för Italiens recession, är landet i hopp om tech innovation kommer att bidra till kickstart landets ekonomi.

Som EU: s statistik visar, är lantlig Italien inte det lättaste stället att få snabba internetförbindelser medan dess ofta kuperat landskap gör det svårt att använda trådlösa bredbandsprodukter.

Italien saker: Smart hem projekt framdrivnings € 1.55bn italienska sakernas marknaden, italienare kärlek till bil och hem vrida sakernas Internet till € 900m marknaden, steg åt sidan, kaffebryggare. Gör plats för vin maskinen

För att övervinna dessa problem iXem Labs drog på kunskap som samlats under tillbringat i att föra Internet till avlägsna delar av världen, såsom Amazonas i Sydamerika eller Komorerna öarna i Afrika år. Först utvecklade laget små ad hoc-kameror (9 cm lång, 5 cm stor, 5 cm djup) som skulle kunna klara påfrestningarna i vädret. Sedan gjorde de enheterna i noderna i ett lågenergihus trådlösa sensornätverk som kan täcka stora områden och ändå överföra bilder med hög upplösning till en basstation.

Tack vare iXem Labs egen teknik, är nätverket byggs med lantbrukarnas behov i åtanke. “I ena änden av spektrumet, kan du ha upp till 100 kameror per hektar, är detta hur granulär vårt system kan vara. Men jag tvivlar på att någon i verklig situation någonsin skulle vilja något sådant”, sa Trinchero.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Å andra sidan, tillade han, kan du hantera att effektivt täcka ett stort område med bara några noder, även om din Internet-anslutning inte sträcka för långt. Tack vare det faktum att noderna kan använda varandra som broar, hävdar Trinchero nätverket kan gå så långt som 20 km från basstationen. “Du kan ha bara en nod var 25 hektar om du vill, och systemet kommer att fungera bra. Men vad som är viktigt är att du kan konfigurera den efter dina behov”, säger han.

Bildregistrerings är en av de mest utmärkande egenskaper iXem Labs systemet, men inte dess enda funktion. Det sätt på vilket nätverket är utformat medger någon kamera-nod att bli centrum för andra nivån nätverk bestående av upp till 60 sensorer vardera. Varje sensor – kunna samla in uppgifter om faktorer som mark eller löv “fukthalten eller temperaturen på platsen – drivs självständigt, och en gång vart 60 minuter det trådlöst levererar data till kamera nod som vidarebefordrar den till basstationen tillsammans med bilderna det har tagit.

Resultatet är en extremt flexibel struktur. “Du kan lägga till sensorer på vilja och konfigurera dem för att samla in data när du vill. Den enda regeln är att överföringen från sensorerna till kameran och från kameran till basstationen ska ske endast en gång var 60: e minut” Trinchero sa .

Denna typ av organiserad anarki är nyckeln till att minimera strömförbrukningen, för att se till att varje komponent endast använder minsta möjliga effekt det behöver för att fungera. Sensorerna, iXem Labs säger kan köras i upp till 10 år på en normal AA-batteri samtidigt samla uppgifter var femte minut. Varje kamera-nod kan arbeta praktiskt alltid om drivs av en solpanel storleken på en iPhone 4, eller det kan gå på för ungefär en månad med ett AA-batteri.

Ingen liten bedrift

Samarbetet mellan nätverk och vinexperter skedde inte bara av en slump. Trinchero är född i Monferrato, ett område i regionen Piemonte i nordvästra Italien anses vara en av de viktigaste vindistrikten i landet. År 2012 deltog han i en konferens där en av talarna var Angelo Gaja, ägare av den berömda vingården med samma namn och tillverkare av några av de bästa Barba och Barolo viner från Boot.

Ingenjören berättade producenten om sin dröm att en dag använda tekniker hans labb arbetade på i vingårdar teknik. De två Piedmont infödda klickade och ett år senare de första försöken med anslutna kameror igång på Gaja åkrar. Under tiden Trinchero hade anmält sig andra tillverkare av high-end viner, såsom Brunello di Montalcino och Nobile di Montepulciano i Toscana. “Jag växte upp bland druvor fält och för mig fungerar det finns ett sätt att leva nära till mina rötter”, sade han.

De enheter och den trådlösa sensornätverk har förfinats under de senaste två åren tack vare experimenten iXem Labs och vinproducenter har varit igång. Systemet är nu redo för nästa steg: kommersialisering. I mars förra året, var universitetets projekt spunnet ut, blir en start vid namn iXem, som grundades med uppdrag att föra systemet till marknaden.

Francesco Caio är mannen laddade med påskynda takten i digitaliseringen i Italien. Med bara sex månader att uppfylla sina mål och en dag jobb att starta, det kommer inte att bli lätt.

“Bilder ger dig en uppfattning om hälsa av grödan direkt, är det precis som en realtid alert och ingen erbjuder att nu” Riccardo Stefanelli, en av de tre grundarna av iXem, berättade webbplats. Bolagets mål är att börja med vin och sedan expandera till andra delar av jordbruket. I framtiden start kommer lägga till andra tekniker som utvecklats vid universitetet laboratorium till sin portfölj, såsom innovativa sensorer som kan detektera fukt i marken upp till ett djup av 15 meter.

Under tiden kan marknaden hitta andra användningsområden för produkterna ingenjörerna har inte ens tänkt på. “Vissa tillverkare har redan bett om möjligheten att publicera bilderna på nätet. De sa att det skulle vara bra för marknadsföring”, säger Stefanelli.

Tillbaka till sina rötter

Läs mer

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”