Inse det är i underläge efter PRISMA, lägger EU ut nya BFF pakt med USA

I arbetet med att få “speciell relation” på rätt spår igen efter månader av smärtsam politisk retorik och frenemy liknande relationer, vill kommissionen att återuppväcka sin transatlantiska kärlek med sina amerikanska partner.

Men det kommer med villkor. Och om Amerika inte spela boll, kan sprickan få betydligt bredare.

Uppdatering tidslinje täckning från webbplatsen ,, och CBS News of the NSA: s läckor övervaknings massa.

EU på onsdag kastade ner sina krav – om än i en något dämpad typiskt mjukt, mjukt europeiskt sätt nu när 28 medlemsstaten blocket har tagit tid att andas och tror att detta igenom – och hoppas sina amerikanska motsvarigheter biter på chansen att återupprätta förbindelserna med sin transatlantiska vän.

Spänningarna mellan de två kontinenterna har aldrig varit så ansträngt som de är idag. Det hela beror på uppenbarelserna från Edward Snowden hus läckor, som avslöjade omfattande övervakningsinsats av den amerikanska regeringen genom sin National Security Agency (NSA).

Dessa operationer involverade insamling massa uppgifter om EU-medborgare trots befintliga uppgifter och sekretesslagar.

För att lägga sten på skada, UK, en framstående europeisk stat (men inte för länge om David Cameron har sitt sätt) var inblandad i verksamheten, till synes spela bortamatch med sina amerikanska motsvarigheter.

Europa var bortom irriterade. Dess riksdagspolitiker slog tillbaka med hela tyngden av sin diplomatiska makt, om än med liten effekt. Europaparlamentet blocket de facto överhuset, uppmanade kommissionen att, upphäva avtalet datadelning US-EU. Kommissionen har inte vika, att veta att det inte var skyldig att ta på vad Brysselbaserade byråkrater sagt, men också veta att det skulle få allvarliga konsekvenser för båda ekonomierna. Inget visum? Inresa till USA, och möjligen vice versa.

I noten, publicerade onsdag, Europas delas ut sitt nedersta raden: “. Följa gällande regler”

Det är en stigning-ner för EU-rättsliga kommissionen Viviane Reding, som lämnades brändes av amerikanska övervaknings upplysningar. Reding tidigare i år varnade för allvarliga konsekvenser för amerikanerna, som tillbaka i skyttegravarna, var redo att, kasta tillbaka den statliga granat, på dess federala tidigare vän.

Nu, Reding sade att det finns ett “gyllene tillfälle att återskapa förtroendet” mellan de två världsscenen spelare som var “negativt påverkade” av den beskrivna omfattningen av US övervakning.

Men därmed har USA att ge mer än bara lite tillbaka för att läka sprickan.

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Utan Safe Habor, skulle EU-data inte tillåtas att lämna Europa, vilket gör kontinenten isolerad från resten av världen och långt utom räckhåll för Silicon Valley teknik jättar.

Systemet gör att data att strömma till och från Europa så länge som amerikanska företag lovar att behandla europeiska data som om det var fortfarande inom ramen för EU: s lagstiftning.

“Det finns alltid en möjlighet att skrota Safe Harbor. Nästa sommar är en Damokles svärd. Det är en verklig att göra-lista. Verkställighet är helt avgörande. Safe Harbor kan inte vara bara ett tomt skal.” – Viviane Reding, november 2013

Européerna vill nu företag, liksom de sju namngivna teknikföretag inblandade i datamottagande PRISM program, för att utvidga reglerna för Safe Harbor, genom att justera deras integritetspolicy. Detta skulle leda till spridning av “information om i vilken utsträckning den amerikanska lagstiftningen tillåter myndigheter att samla in och bearbeta data som överförs.”

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Men detta kan vara svårt att se eftersom även amerikanska företag, är ännu inte tillåtet att lämna ut, det vill säga data.

Det skulle också tvinga amerikanska företag att “offentliggöra villkoren för eventuella avtal som de ingår med underleverantörer, integritet” som molntjänster.

Reding denna vecka som beskrivs i en intervju med The Guardian Safe Harbor-systemet som “bristfällig”, och än en gång hotat att ompröva sina pågående uppgifter och utbyte av underrättelser relation med USA och dess brottsbekämpande organ.

Safe Harbor: Håll dig till reglerna, eller vi ska skära av dig

För guds skull, använda den officiella lagliga kanaler

En rätt att avhjälpa: Du vill att våra data? Behandla det som det är ditt

Hon föreslog det finns “alltid en möjlighet att skrota Safe Harbor.” Men det skulle leda till en teknisk och diplomatisk klyfta mellan de två national kollektiv, vilket i slutändan kan leda till Facebook släppa ut kartan för att de 500 miljoner européer.

NSA var förbi europeisk lag, som skyddar överföringar från tredje land, genom att förvärva data från EU-baserade dotterbolag som ägs av amerikanska föräldrar. Detta bröt ömsesidig rättslig hjälp (MLA) avtal mellan de två stater som tillåter polisen och rättsvårdande myndigheter att samarbeta och begära data och annan intelligens från vänliga utländska stater.

Inte längre är EU som står för den amerikanska lobbying och politik driver. EU: s justitiekommissionär Viviane Reding är tillbaka i skyttegravarna. Handskarna är avstängda, och hon kämpar tillbaka.

I ett fall, USA var i hemlighet, att utnyttja fiberlänkar, som ansluter Google och Yahoo datacenter tillsammans.

EU har alltid sagt USA bör använda dessa officiella avtal om delning av data. USA sade att det var. Men i verkligheten, USA var inte.

Som Reding förhandlade att säkerställa befintliga ömsesidig rättslig hjälp var de enda vägar för dataförfrågningar, hon var tyst genomföra en anti-US. spioneri klausul i snart kommer att vara-tillkännages lagstiftning, som skulle ha avsevärt stärkt skydd för alla medborgare i Europeiska unionen.

Så kallade “Artikel 42”, skulle ha förnekas – åtminstone teoretiskt – alla försök från amerikanska myndigheter att tvinga företag som är verksamma inom EU att lämna EU-data tillbaka till de amerikanska myndigheterna, där det kan inspekteras för underrättelseändamål.

Det var i slutändan skrotas som läckt kopia av de nya reglerna europeisk skydds utkast uppgifter larmas USA, vilket ledde till den lobbying (eller hota sanktioner som det har tidigare) för att ta bort klausulen.

Tyska ledamoten Jan Philipp Albrecht kritis Reding och den föreslagna förordningen, efter NSA läckor. Han citerade dessutom “starka lobbying” från Obama-administrationen, vilket ledde till artikel 42 tas bort medan “bara en mycket svag skäl kvar.

Amerikanska företag kan tvingas att skydda europeiska data som om det aldrig lämnat Europa, men den amerikanska regeringen inte utsträcka konstitutionella rättigheter till dessa data.

Detta är en öm punkt för Europa, som institutionen påståenden ger européer noll upprättelse.

EU vill att ändra. Medan EU-uppgifterna är i USA, bör det ges samma rättigheter som om det vore en medborgare, särskilt rätten till fjärde tillägget skydd som skulle hindra data från att vara orimligt sökt eller beslag.

Efter mötet med senatorn Christopher Murphy (D-CT), ordförande i den amerikanska senatens utrikesutskott underutskottet för Europa, tidigare i veckan, Reding sa: “Kontinuerlig dialog bygger ömsesidigt förtroende … Vi talar och lyssnar, inte spionera på varandra.”

Som Murphy själv sade: “Ord är inte tillräckligt.”

Nej, det är de inte. Men Amerika har ännu inte till fullo förstå den dolda kraft som EU har. Det kan vara underdog i sin vänskap med USA, men utan Bryssel stå vid dess sida, kan det inför en kyligt mottagande på världsscenen under det kommande året.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer