Independence Day: Hur utvecklare och kund revolt kommer de-tron Apple

240 år sedan, beslutade våra grundare de var sjuka för att betala löjliga skatt för förmånen att vara en del av det brittiska imperiet.

Efter avsevärd överläggning, gjorde de kalkyl och vägde fördelarna mot de potentiella negativa, och undertecknade förklaringen av självständighet på den andra juli, 1776, på andra kontinentala kongressen i Philadelphia, Pennsylvania.

De som undertecknat det var ganska framgångsrika killar, och hade välmående affärsintressen enligt regeln om koloniala England. Nästan hälften av dem var jurister.

Cupertino har fått en gigantisk krigskassa, men det verkligen vill vara i verksamhet i sökmotorer, volym mailtjänster, sociala nätverk, produktivitet och företagsprogram, och alla andra saker som behövs för att slutföra den mobila bilden?

Skatter, totalt sett var det omedelbara orsaken. Men det fanns säkert andra skäl till varför vi förklarade sig självständigt från England.

Kolonisterna ansåg att kronan var att införa alltför många begränsningar på vad de kunde göra och de hade ingen representation i England på tidens lagar som påverkade dem direkt.

Idag självbestämmande och demokrati verka som en given i USA, även under dessa tumultartade tider. Men om du är en utvecklare på Apples iOS App Store, det är en helt annan racketsporter.

Som utvecklare du inte ens tillåtet att tala om för kunderna att de kan köpa direkt från dig, utanför App Store. Du kan inte ens säga “Besök vår hemsida för aktuell prissättning” utan en länk.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7 ? Det kommer att kosta dig

Det är praktiskt taget nordkoreanska i sin skinka-fistedness. Kim Jong-Il skulle gratulera Apple på sin behärskning av maktfullkomlighet.

Och oh boy, skatter. Det är en sak att ta ut en 30 procent snitt på appar, utan att ta en 30-procentig nedskärning ålagts allt du säljer, inklusive abonnemang och eventuella pågående intäkter, är befängt.

Denna vecka via Peter Kafka på Koda, hörde vi Mullret av revolution från Spotify, den populära streamingtjänst som körs på iOS, Android, Mac och Windows.

Specifikt företaget protesterar det faktum att Apple ställer förtryckande begränsningar som gör det mycket svårt för Spotify att göra affärer.

Spotify hävdar att dess musikstreaming app för iOS, som är abonnemangsbaserad, har haft en senare version uppdatering avvisas eftersom den nya versionen främjas abonnemangsförsäljning i appen, som förmodligen säljs genom transaktioner utanför App Store själv.

När en paria i företaget, har Apple tyst dykt upp som en älskling av chefer och yrkesverksamma på grund av användarvänlighet av iPhone och iPad. Vi tittar på hur inflödet av Apple-enheter förändrar tech landskapet i näringslivet.

Medan Apple inte kräver appar som Spotify att använda sin fakturering service – som tar ett ovannämnda 30 procent snitt på varje transaktion – du kan inte annonsera att du har möjlighet att köpa abonnemang utanför själva appen.

Andra företag som Amazon har hittat en väg runt detta, genom att visa innehåll som har köpts eller prenumererar på externt, liksom Amazon Musik och Amazon Video program, som i huvudsak är “förmåner” av redan är en medlem Amazon Prime, och de flesta av innehållet förbrukas under överinseende av att vara en del av Prime.

I själva verket, i iOS-versionen kan du köpa innehåll på webbplatsen Amazon, men inte kopplat från själva appen.

Amazon var först med att slut köra med Kindle programmet när Apple sätter först dessa affärsregler på plats i 2011 – det helt enkelt bort Kindle Store funktionalitet, och lagt språk om att logga in med din Amazon konto för att ladda ner tecknade innehåll som överensstämde med Apples policy.

Appen blev en ren “Content-mottagare.”

Som med Amazon Video och Amazon musik, kan du inte köpa några böcker med Kindle app, men när du loggar in, synkroniseras allt du har köpt eller prenumererar på webbplatsen, eller på en vanlig Kindle enhet.

I fall du undrar, försäljning av fysiska varor via Amazon app för iOS inte omfattas Apples In-App Purchase (IAP) riktlinjer för recensioner. eBay, Groupon, och andra företag som säljer fysiska varor med iOS-appar inte faller under denna heller.

Om du är ett företag som Amazon som kan skapa ett stort program som Prime att skohorn allt under kategorin av en prenumeration fördel, och om människor vet att komma till dig direkt, då inte erbjuda prenumerationsförnyelser genom själva appen är inte en stor sak .

Men för ett företag som Spotify, vars hela affärsmodellen är abonnemangs strömma musik, det är ett stort problem.

Du kommer att märka i IAP riktlinjer text Apple nämner “Vi kommer att uppdatera dessa riktlinjer i de kommande veckorna för tecknings förändringar lanserar i höst.”

Jag gissar dessa ännu inte uppdaterade riktlinjer kommer inte vara goda nyheter för företag som Spotify. Kanske till och med Amazon.

Varför är Apple blir allt aggressiv om detta nu?

Jag misstänker att det har något att göra med The Game av tjänster som jag skrev om i 2013. Det har också att göra med det faktum att nu iPhones och iPads effektivt har drabbat den totala marknaden mättad, det enda som återstår att göra pengar från är fästa hastighet .

Med andra ord, saker du erbjuda efter den ursprungliga produkten försäljning som har “klibbighet”. Att företaget är enligt uppgift i samtal om att förvärva Tidal, Hi-Def musikstreamingtjänst startades av rapparen Jay-Z, är särskilt talande.

I grund och botten är Apple som en biltillverkare som också också äger vägarna dessa bilar färdas på. Det äger också rastplatser som har 3: e part bensinstationer, närbutiker och snabbmatsrestauranger betala hyra och transaktionsavgifter som en kostnad för att göra affärer också.

Det gjorde de regler genom vilka dessa 3: e part kan göra affärer. Det är okej. Vissa regler är nödvändiga för att optimera slutanvändarens upplevelse vid rastplats.

Problemet är att Apple nu har beslutat att det vill vara inne i bensinstation, närbutik och snabba företagen själva mat.

Någon av dessa befintliga resten stop hyresgäster som nu befinner sig i konkurrens med Apple inte bara att gå med på att höga transaktionsavgifter för varje försäljning, men de är inte tillåtet att berätta muntligt eller via skyltar som du kan köpa presentkort på Wal -Mart när du får av avfarten att betala för varor nästa gång du kommer tillbaka.

Det bör också vara självklart att lagstiftande myndigheter i olika länder noga bör undersöka om Apple verkligen respekterar handelslagar på dessa marknader.

Jag tror att den större frågan är, vid vilken tidpunkt dessa oberoende företag känner att de kanske skulle packa upp butiken och sätta upp en singel någon annanstans?

För 18-talet amerikanska kolonister detta skulle vara ett mycket svårt beslut. King George var en galning, men han var en känd nutcase och det fanns påtagliga fördelar för Amerika att fortsätta vara en koloni.

Liksom den senaste brittiska folkomröstningen till “Brexit” från EU, bryta från Apple Crown fortfarande har massor av okända.

Med App Store, du säkert kommer att få din “lojalister”. Dessa är stora företag som vet att trots hur galen kung Tim är, bryta från kronan är helt enkelt inte i deras intresse.

Men det kommer att bli en hel del utvecklare samt slutanvändare som kan se fördelarna med att använda andra plattformar och 3: e parts best-of-breed tjänster istället.

Som Apple fortsätter att spänna sina muskler för att upphäva de kolonis måste vi undersöka kollektivt huruvida det är värt priset för antagning till iOS ekosystem när Android och eventuellt andra plattformar är vänligare platser att göra affärer.

Och som iOS blir mer och mer definieras som en “lyx” produkten när jämförbara produkter från kinesiska hårdvarutillverkare börjar kosta 60 eller 70 procent mindre, slutanvändare kalkyl pekar mot gungade “te” i Apple Harbor.

Förmodligen alla som gör affärer på App Store kommer också att göra affärer på Google Play, eller via en Android sidobelastning, där det är mindre restriktiv och innovation kan inte vara så blockeras.

Kanske en ny 3: e part, verkligt oberoende App Store som inte är knuten till Google eller en befintlig spelare kallas för, så att utvecklare och slutanvändare kan verkligen själv bestämt.

Jag vet inte om Spotify kommer att bryta ut från kronan och bestämmer sig för att sätta upp sitt permanenta singel på Android och Windows och som en 3: e part Mac eller webb enda app.

Det kan backa. Då igen det kanske inte. Det kan vara att en “Tea Party” protest i traditionell mening är till hands.

Är det dags att kasta iOS te i Apple Harbor och förklara sig självständiga från onda kung Tim? Prata tillbaka och låt mig veta.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig