iiNet att avlasta Canberra FTTP nätverk till NBN Co för $ 9m

iiNet kommer att sälja Canberra fiber till nätverket premissen (FTTP) förvärvade när det tog över TransACT till NBN Co i en affär värd AU $ 9.000.000 initialt och upp till AU $ 14 miljoner föremål för myndighetsgodkännande.

Transact nätverk omfattar för närvarande 8.500 lokaler, och ytterligare 4500 lokaler planeras eller redan under uppbyggnad. iiNet meddelade att affären skulle avgöras under de närmaste två månaderna som omfattas av australiska konkurrens- och konsument kommissionens godkännande.

Enligt affären kommer TransACT också slutföra byggandet av gropen och rör infrastruktur i nya egendomar till 2017 och sedan överföra äganderätten till NBN Co NBN Co skulle också få tillgång till ledningar över ACT som en del av affären.

iiNet hade varit ute efter att sälja nätet till NBN Co sedan övertagandet av, TransACT 2011. Utöver fibernätet i ACT, TransACT äger också en HFC-nät i Geelong, Mildura och Ballarat. Under lagändringar görs som ett led i genomförandet av National Broadband Network (NBN) politik skulle iiNet inte kunnat expandera dessa nätverk, och företaget var orolig för att NBN Co skulle FÖRBYGGA i dessa områden.

I slutet av 2012, iiNet vd Michael Malone, varnade, han skulle underskrida NBN Co på priserna på dessa områden om företaget gjorde besluta att FÖRBYGGA stället för att köpa ut iiNet nät.

NBN kan inte tvinga oss att stänga av den, de skulle behöva köpa den av oss eller kompensera oss att stänga av den, “sade han vid den tidpunkten.

Våra kostnader är ungefär hälften av NBN: s, om de verkligen vill att vi ska stanna kvar och tävla om det, bring it on “, sa han.” Om de vill göra en affär med oss ​​att stänga ner det eftersom de har med Telstra och Optus, då vi står redo, och det gör våra bankirer.

Malone sade att han skulle vilja NBN Co att köpa ut näten på AU $ 1050 per premiss, i linje med vad Telstra och Optus erhöll för sina respektive NBN erbjudanden. Exklusive lokalerna ännu byggas, det pris som bolaget kommer att packa från NBN Co är ca AU $ 1058 per premiss.

Om de sista 4500 lokalerna är klara, kommer affären att vara värt AU $ 14 miljoner totalt.

Idag Malone sade att handla kunder på fibernätet kommer att kontaktas inom kort för att diskutera övergången över till NBN under de närmaste 12 månaderna.

NBN Co kommer att arbeta för att byta över utrustning när en kund beställer en tjänst på NBN, sade NBN Co vd Mike Quigley.

Quigley uppgav också att affären skulle se NBN Co spara pengar på konstruktion.

“Detta är en bra affär för iiNet, för NBN Co och för invånarna antagits av TransACT nätet i ACT. För vår del innebär det framåt NBN Co: s förmåga att generera intäkter, minskar byggkostnader och begränsningar gemenskap störningar “, sade han i ett uttalande.

iiNet bringade; $ 60m att förvärva TransACT, 2011.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata