iiNet angelägen om HFC konkurrens

Australiens tredje största Internetleverantör, iiNet, har sagt investerare är angelägna om att se HFC nät som ägs av Telstra och Optus öppnas för konkurrens som en del av National Broadband Network (NBN).

Enligt koalitionens reviderade National Broadband Network politik, förväntas det att nära 3 miljoner lokaler i Australien kommer att skötas av de existerande hybridfiber koaxialnät installerats av Optus och Telstra nästan 15 år sedan i toppen av kabel-tv-krig i Australien .

Enligt de nuvarande avtalen med NBN Co, är de företag som får betalt för att överföra sina kabelkunder över till fiber till lokaler NBN, men NBN Co är mitt uppe i att omförhandla dessa avtal i syfte att överföra ägandet av dessa kablar till NBN Co .

NBN Co har sagt att det skulle då anpassa kablarna för användning i NBN där företaget säger att det kommer att kunna ge nedladdningshastigheter på upp till 100 Mbps, och sedan kunna rulla ut HFC lokaler som för närvarande förbises inom fotavtryck Telstra och Optus kabelnät.

Skulle NBN Co vara framgångsrika i att kabelnät ändamålsenliga, och öppen tillgång till all detaljhandel tjänsteleverantörer, iiNet berättade investerare i en Goldman Sachs föredragning igår att lokalerna i HFC områdena skulle vara “öppna för mer effektiv konkurrens.”

Mer allmänt, har iiNet tunga marknadsföringskampanj i nya NBN utbyggnad områden lönat sig, med företaget om att det har över 36.000 kunder på NBN, med en 25-procentig marknadsandel i nya bostadsområden anslutna till fiber, och en 20 procents marknadsandel i befintliga bostadsområden på fibern.

Över hälften av de kunder som ansluter sig till iiNet på NBN var inte iiNet kunder som tidigare, sade företaget.

Cirka 75 procent av iiNet s NBN kunder på fiber, med 19 procent på den tillfälliga satellittjänsten, och 6 procent på fasta trådlösa nätverk.

70 procent av iiNet s kunder väljer hastigheter än 12 Mbps ner, 1 Mbps upp baspaket på NBN.

Det kommer inte som företaget går släppte resultaten av en undersökning av 1200 australier som hittade två tredjedelar av befolkningen trodde NBN var frivilligt, och de kunde hålla sina befintliga fasta nätet, medan 8 procent av befolkningen inte ens hade hört talas om AU $ 29,5 kronor Stats projekt.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata