IBM: s sociala företag planen: Meld samarbete, processer med stänk av Watson

Mitt i allt prat om det sociala företaget och förvärv i utrymmet, är IBM ofta förbises. Verkligheten är att IBM och dess Connections, som lanserades 2007, är ledande på marknaden, enligt IDC.

Med tanke på IDC data är det värt att komma ikapp med IBM: s Jeff Schick, vice vd för social programvara. Mellan att arbeta med artister som PepsiCo, TD Bank och en uppsjö av andra, Schick dyker också upp på Howard Stern radioprogram på Sirius.

När Stern har en teknisk fråga, är Schick antingen en hjälte eller får kastas under bussen. Sterns 112 Inc. produktionsbolag har använt Notes och IBM redskap för att samarbeta och driva sin webbplats för ungefär 20 år. “Howard har alltid varit tech intresserad och progressiv”, säger Schick.

Här är en titt på de viktigaste höjdpunkterna i min konversation med Schick

Vad behöver du för att skapa en blomstrande socialt företag? Enligt Schick, är executive sponsor nyckel. Ledande befattningshavare behöver dela visionen om hur sociala verktyg kan påverka processer, förbättra kundservicen och stärka försäljning samt forskning och utveckling. “Inside IBM, finns 70.000 samhällen”, säger Schick. “Social påverkar processer i termer av arbete människor gör.

IBM Connections installerade basen. Schick sade 75 procent av Anslutningar kunder är inte Lotus Notes kund. IBM har implementerat en “nermatningsstrategi” för att sprida anslutningar via konton. Specifikt WebSphere och Notes kunder har vissa anslutningar funktioner. Alla Cognos 10 kunder har anslutningar.

Hur sociala effekter processer. Schick visade en nästa generations version av anslutningar som bundna i flera back-end system — analys, personalresurser, reseräkningar, lager etc. I demonstrationen blev det uppenbart hur IBM anser att den sociala strömmen är den anställde översikten . Några exempel: En kostnad rapport som krävs godkännande skulle dyka upp i din chef “ström. Ett klick skulle öppna en widget där det skulle kunna godkännas. En säljare skulle se RFP och försäljningsdata. Utvecklare i Kina skulle få widgets i sina flöden där de kunde koda direkt. Vad om integration? Schick sade att anslutningar är baserad på öppen social standard och offentliga API: er. “Social är det primära gränssnittet för företagssystem”, säger Schick.

Framtiden för sociala analyser. Schick nyligen genomfört en demonstration av en version av IBMs Connections kopplad till företagets Watson teknik. Minns att Watson var Jeopardy spelar artificiell intelligens system som nu används inom sjukvården och andra viktiga vertikaler. I ett socialt nätverk inställning, är Watson en plugg i där samhällsmedlemmar — i detta fall läkare och sjukvårdspersonal — kan ställa frågor. Watson plikttroget serveras svar. Tillämpas på andra industrier sociala Watson anslutningen blir klar. “Watson kommer att bemanna diskussionsforum”, säger Schick, som noterade att Watson kan bli en effektiv företagsstyrning förlängning som rätter ut immateriella samt tjänster.

Den digitala slag: polis sociala medier, Konsument appar höjt ribban för företag app design, säger panel, det sociala företagandet kan bli verklighet, det socialt företag är en myt, hur sociala medier engagemang “leder till nya affärer, Enterprise 2.0 en ljuspunkt för programvara i 2012

Vad är IBM: s förvärvsstrategi social? Schick inte bita när jag bad honom att kommentera M & A binge för sociala företag. Han sade att socialt företagande är en “table stakes diskussion” i programerbjudanden. Denna verklighet skulle delvis förklara varför, Oracle, Microsoft och Salesforce är sluka spelare socialt företagande.

Facebook: s roll i företaget. Det är inte så förvånande att många sociala företag verktyg råkar likna Facebook. Schick medgav att Facebook har påverkat utformningen och användarupplevelse. “Social affärssystem kan inte ha en användarmanual”, sade han. Facebook har också påverkat hur människor kommunicerar.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Facebook är naturligtvis viktigt, “sade Schick, som noterade att den sociala företagsverktyg behöver integrera med back-end system och träffa villkoren.” Klart Facebook har blivit viktigt för företag i form av sociala medier aktiviteter “, säger Schick.” Det finns ingen produkt eller initiativ vi lanserar som inte har en social medieplan.

ROI fallet för socialt företagande. Schick sade nästan alla branscher kan se avkastning på verktyg socialt företagande. Så länge som effektivitet, produktivitet och kundservice kan mätas kan du spåra social avkastning, sade Schick. Internt Schick sade IBM kunde stänga telefonsupport och spara $ 110.000.000 genom att flytta till en social struktur. IBMs tjänster enhet som används även anslutningar för att hitta immateriella rättigheter och experter för att använda på prognoser. “I de allra flesta fall, det är svårt ROI i socialt företagande”, sade han.

Vad inning är det för det sociala företaget? Schick sade att utvecklingen av sociala processer förändras av företaget. Vissa företag bara testa vattnet och andra är ganska avancerad. “Det finns ingen hård fast tumregel”, sade han.

Mer socialt företagande

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport