Hub liv: Afrikas datanörd har hittat en modell för att föra samman lokala startups och västra kapital

David Lemayian / IHUB, Historien om Afrikas geekiest coworking utrymme har blivit en väl etablerad del av tech lore. Nu epicentrum för blomstrande högteknologiska entreprenörs scen på Nairobis Ngong Road, började IHUB som en community av utvecklare och frilansare som skulle möta upp med jämna mellanrum över kaffe. Under 2010, med finansiering från öppen källkod företag Ushahidi, sätter de upp butiken i ett loft fylld med den typ av industri-chica detaljer som inte skulle vara på sin plats i delar av New York City.

Idag Afrika är beströdd med över 100 sådana tech nav i allt från Botswana till Liberia. Mer föds varje år, hungrig för riskkapital och stöd. I många länder, däribland Kenya, entreprenörsteknologiindustrin kretsar kring och beror på sådana knutpunkter på ett sätt det har aldrig i väst, vilket ger upphov till en teknisk scen som är närmare knuten till rikare världen, men med en särskiljningsförmåga sin egen.

När IHUB började, var syftet enkel: det som en billig och pålitlig internetuppkoppling. “Då, om du ville vara online hela dagen, du behövs för att gå till ett internetcafé och betala per minut”, säger Mugethi Gitau, IHUB s community manager. “Detta var en plats där man kunde komma och lära sig saker gratis.

Det finns en enorm goodwill och massor av investeringar i Afrika entreprenörs tech scen, men mindre hubbar fortfarande kämpar med grundläggande infrastruktur.

nav fördelar

Men vad blev snart uppenbart är att ett nav tillhandahålls ett sätt att spåra vad som hände i Kenya högteknologiska industrin på ett sätt som aldrig tidigare varit möjliga. Med internet nu lätt tillgängliga för alla, Kenya utvecklare inte längre behöver korsa staden att få på nätet. Men IHUB fortfarande föra människor samman för att utbyta idéer, nätverk och skapa partnerskap.

Ett nav mest avgörande roll är att ge tillgång till dåligt behövs kapital, säger Mark Walker, regionchef för Afrika söder om Sahara för analytiker IDC. Utländska investerare tenderar att vara försiktig med små startups i okända marknader, och i Afrika själv “det är egentligen inte en VC scen”, säger han. “Det är i allmänhet familj och vänner och väl wishers som gör finansieringen och finansiering är det största problemet för någon start.

Vad hubbar har lyckats bli hävdar Walker, är gränssnitt mellan afrikanska startups och västerländskt kapital. “Resten av världen inte helt få Afrika. De ser tillväxten, ser de ekonomiska konsekvenserna, men de förstår inte riktigt få hur det händer. Jag tror tech knutpunkter underlättar att förstå.”

Medan tech center fungerar som en one-stop shop för investerare som söker afrikanska möjligheter, de också hjälpa afrikanska entreprenörer utnyttja de tillgängliga medlen. IHUB s Gitau förklarar att hon och hennes kollegor har ofta att övertyga investerare att skala ner sina erbjudanden till belopp en liten kenyansk start kan använda, genom att investera, till exempel, $ 10.000 i stället för $ 100.000.

dela kunskaper

Utvecklare är inte alltid i stånd att förhandla om affärsmässiga sidan av sina idéer själva, säger IDC: s Walker, inte heller alltid förstår det. Länka utvecklare att personer med ekonomi eller marknadsföring färdigheter katalyserar tillväxten, påskynda utbyggnaden av produkter och göra dem mer hållbara. Sådana länkar hända så småningom organiskt hela världen, naturligtvis, men eftersom Afrika är en sen ankomst på den tekniska scenen det kan inte nödvändigtvis råd att vänta. Stödet nav ger är bara ytterligare ett exempel på hur Afrika har hoppar över resten av världen i sin teknikutveckling.

Inte nog med att de fasttrack inrättandet av konkurrenskraftiga afrikanska företag, säger Walker, de också göra dem fundamentalt annorlunda. “Alla inblandade i framgången för den tekniska nav, och det är i deras intresse att göra det framgångsrikt. Alla har fått lite hud i spelet”, säger han. Detta tillsammans med den mycket karaktär av en öppen samarbetsarbetsutrymme, tenderar att göra människor och företag de lansera fler samverkande. “De förstår konkurrens, men de konkurrerar på ett annat sätt.

Men, tillägger Walker, ett nav baserad tech-sektorn kan ha sina nackdelar också. “Det finns alltid en risk för centralisering och grupptänkande”, konstaterar han, i synnerhet om en särskild grupp antar alltför mycket makt i samhället. “Det finns en risk att det blir adjungerad för en politisk eller kommersiellt syfte. Då kan det vara en idé mördare.

Det finns också frågan om finansiering. Även IHUB klarar nu att vara i stort sett självförsörjande genom att sälja sina egna konsult- och forskningstjänster och uthyrning av utrymme, medger Gitau att de flesta av Afrikas tech nav är fortfarande beroende av välvilja givare, icke-statliga organisationer och företagssamarbeten.

När man talar till andra nav, säger hon, “en av de viktigaste saker som hela tiden kommer upp är hållbarhet. Nairobi har sina egenheter som gör det lätt för oss att blomstra, men en del andra länder inte har det. Så gör hållbara partnerskap är en verklig utmaning. ”

IBM öppnar två storinnovations hubbar att rikta afrikanska företag, hur Afrika nya tech städer kan förändra kontinentens IT-landskapet, Nairobi IHUB söker investeringar för ny hårdvara hackspace, Växellåda

Start-ups, Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för simulering utbildning, e-handel, Flipkart och Paytm bli omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid, start-ups, Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare i en ? unicorn och vad WhatsApp kan lära av det, e-handel, Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera

Utmaningar att ligga steget före

Bristen på hållbar finansiering, bland andra utmaningar, innebär att de 100-tal hubbar över Afrika, endast cirka 20 är aktiva nog att tas på allvar, säger Walker.

Men i avsaknad av investerare krävande kvartalsrapporter och snabba resultat, kan den kortsiktiga karaktären hos de flesta givarstöd också ha en positiv inverkan på en växande verksamhet. “Utan den sortens tidsfrister nödvändigheten att agera snabbt försvinner,” Walker förklarar. “Business har att marschera till en viss rytm leverans. Om du ställer in en teknisk nav, bör du ha en tillväxtplan.

Med mer och mer teknik investeringar strömmar in Afrika från lik av Facebook, Google och IBM, kan begåvade afrikanska utvecklare inte vara beroende av givarstöd för lång. Riskkapitalister kan ha sett Afrika som ett svart hål tills nu, men under det senaste året finansierings scenen har blivit märkbart mer levande, säger Walker. Detta kan mycket väl ändra navet modell som tech entreprenörer har förlitat sig på hittills.

Men Gitau förklarar att IHUB redan har utvecklats. “Vi började som en plats där människor kom för att få tillgång till internet. Nu vårt samhälle förändras. Kanske i fem år, kommer det att finnas något behov av ett fysiskt utrymme.”

Å andra sidan, tillägger hon, “det kommer alltid att finnas ett behov av någon att stödja up-and-coming, människor som innovativa för första gången.”

Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för utbildning simulering

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det

? Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera