HP Pavilion dm1-4310: SSD installation, och kul med EFI Boot

Först några lösa trådar. Jag köpte denna nya laptop eftersom det var vad jag ville, och jag hade sett för det ganska länge. Jag ville inte bara någon slumpmässig laptop, eller bara vad vissa OEM var villig att sälja mig utan ett operativsystem laddad. Jag ville just detta en. Jag visste att Microsoft skulle få sin del av pengarna, eftersom det var förladdad med Windows 8, och jag visste att jag förmodligen inte skulle faktiskt använder Windows, men som inte är viktiga för mig. Jag var glad över att HP bad mig att fylla i ett “Customer Satisfaction Survey”, och i denna undersökning jag sa att jag trodde att de bör erbjuda att sälja systemet utan operativsystem installerat. Jag förstår att logistiken för distribution och support för att erbjuda flera operativsystem för alla system skulle vara betydande, utan helt enkelt erbjuda någon dator utan operativsystem bör inte vara alltför svårt. Jag förstår också att mitt förslag kommer att uppgå till något mindre än urinera i havet, men det är tanken som räknas …

Så, nu har jag haft denna härliga nya HP sub-notebook för ett par dagar, och jag har laddat och laddas olika Linux-distributioner på det många gånger. En sak som imponerade på mig om det var hur snabbt det är, för denna typ av system. Det startar, driver, suspeds, vaknar upp och stängs förvånansvärt snabbt. Hårdvaran verkar mycket solid alltför (nämnde jag att det inte har förbannade Synaptic ClickPad?), Och även om Wi-Fi-adapter är för närvarande före de flesta Linux-distributioner kommer att vara länge. Så jag började bli ganska säker på att detta skulle visa sig vara min nya föredragna bärbara systemet. Det gav mig idén att utvinna Samsung SSD från min Acer Aspire One 522 (AO 522), och sätta det i denna HP Pavilion att se hur det går.

Total tid för att ändra HP Pavilion dm1-4310 disk: mindre än 10 minuter. Jag tror jag har dött och gått till himlen.

Steg nummer ett i den processen är att extrahera SSD-enhet från AO 522, vilket innebär att öppna höljet och komma ihåg när jag hade lagt den ursprungliga Acer hårddisk, så jag kunde sätta in det igen. Att alla tog ungefär en timme, men det fanns inga större problem. Nästa jobb: att öppna fallet med paviljongen dm1-4310. En snabb webbsökning visar hur trivialt det är – särskilt jämfört med öppna AO 522. Skjut fliken batteriets frigör och ta ut batteriet. Skjut batterifliken frigör igen och skjut bottenhöljet nedåt. Du är klar, det är öppet. Allvarligt – mindre än en minut! Om bara de var allt detta lätt. En skruv för att ta bort hårddisken kopplar SATA / strömkabel, ta bort ramen från skivan och placera den på SSD-enhet, anslut kabeln och skjut / skruva tillbaka på plats. Sätt botten locket och skjut upp för att låsa på plats. Byta ut batteriet. Total tid att byta hårddisken: mindre än 10 minuter. Jag tror jag har dött och gått till himlen.

Med det gjort, började jag undersöka UEFI starta lite mer noggrant. På den första passera genom detta, var jag bara intresserad av att få Linux installerat och fungerar, men att göra det jag hade kommit upp med fler frågor än svar. Så den här gången ville jag prova några fler saker innan han gick över den slutliga utformningen. Den första frågan gällde Legacy Boot BIOS-konfiguration. Jag fann att detta aktiverat kan jag installera och starta någon av de fyra Linux-distributioner jag har testat hittills – Fedora 18 Beta, OpenSUSE 12.3 Milestone 1 (Build 232), Linux Mint 14,1 och Ubuntu 12.10. Alla av dem starta från deras Live USB-minne, installera på SSD och sedan starta utan problem. Bra.

Nästa jag gick till den andra ytterligheten, funktionshindrade Legacy Boot och aktiverat Secure Boot. I denna konfiguration, skulle Live USB-media för Linux Mint och openSUSE inte ens försöka att starta eftersom de inte har EFI starthanterare ingår. Fedora 18 Beta skulle försöka, men misslyckades – den nödvändiga säkerhetscertifiering är ännu inte med på 18 betafördelningen. Men Ubuntu 12.10 startas med absolut inga problem. Hurra!

Med UEFI Secure Boot aktiverat skulle Live USB-media för Linux Mint och openSUSE inte ens försöka att starta upp.

Slutligen, jag försökte “kompromiss” konfiguration – Legacy Boot inaktiv Secure Boot både funktionshindrade. I denna konfiguration Fedora 18 Beta skulle starta och installera, som skulle ubuntu 12,10, och naturligtvis Mint och OpenSUSE skulle inte. Så, nu har jag tre grundläggande alternativ för konfigurering bootloader: möjliggör Legacy Boot och bara behandla det som alla andra laptop – såvitt jag kan säga att jag kan installera vad jag vill, inaktivera Legacy Boot och Secure Boot och installera antingen Fedora eller Ubuntu som det primära startsystemet, eller aktivera Secure boot och installera Ubuntu som det primära systemet. Jag beslutade om det senare alternativet, främst eftersom Fedora 18 är fortfarande Beta.

Det fanns en sista trick vänster för att få alla fyra distributioner installerat. När du har installerat Ubuntu med UEFI Secure Boot, jag var tvungen att byta BIOS-konfigurationen tillbaka till Legacy Boot för att starta Live USB-media och installera andra distributioner, och sedan växla tillbaka till Secure Boot när installationen gjordes. Jag var sedan redo att starta Ubuntu igen. Efter uppstart Ubuntu Jag sprang update-grub att få det att titta runt på skivan, hitta andra installationer och lägga till dem i Grub konfigurationsfil. Inget fruktansvärt svårt att bara lite långtråkig.

Naturligtvis är en av de främsta anledningarna att byta till en SSD-enhet för att förbättra hastigheten, så jag kommer att avsluta med samma enkla mätningar av starttider som jag gav i mitt ursprungliga blogginlägg

Fedora: 0:28 boot / 0:10 inloggning, openSUSE: 01:00 (boot direkt till skrivbordet, automatisk inloggning), Linux Mint: 0:12 boot / 0:10 inloggning (Wow!), Ubuntu: 0:15 boot / 00:10 login

Dessa visar en konsekvent förbättring på cirka 25 procent i starttider, vilket är ganska trevligt.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows