Hallon Pi och Raspbian, händerna på

Vad kan vara bättre vid jul än en skinande ny pryl? Kanske en skinande ny gadget som kör Linux? En som påminner mig om Heathkit och TRS-80, och dagar av att experimentera och leka med datorer för något annat än nyfikenhet anledning, och glädje, och lära? Det är vad jag fick, en Raspberry Pi!

En Raspberry Pi beror på Raspbian som är ett fritt operativsystem baserat på Debian och är optimerad för Raspberry Pi hårdvara. Raspbian levereras med över 35.000 paket av förkompilerade programvara.

Vad jag har för avsikt att skriva här är “Jamie utmärkta Raspberry Adventures”: det kommer att dokumentera mina egna erfarenheter, upptäckter, framgångar och misslyckanden med denna lilla gadget. Om du vill ha officiell information, gå till webbplatsen Raspberry Pi, och om du vill kortfattade instruktioner om hur du ställer upp och konfigurera ett ades en utmärkt ny artikel precis postat där.

Vad jag skriver här kommer att vara mina egna erfarenheter som bygger på dessa och andra informationskällor, och mina egna kunskaper och tidigare erfarenheter.

Ok, första, här är vad jag fick. Jag beställde allt detta från Pi-Shop här i Schweiz.

Till dessa baskomponenter jag var tvungen att lägga till en USB-tangentbord och mus – inga alternativ här, det finns inga andra portar eller anslutningsmöjligheter för dem. Jag använder en Logitech Unifying-mottagare, så jag behöver bara använda en av USB-portarna för de två enheterna.

Var tvungen att ha en display, naturligtvis: Jag använder en HDMI till DVI-kabel och en av mina vanliga skärmar. Många människor kommer helt enkelt att ansluta till en TV, som jag antar har den extra fördelen att ge dig ljud ut via HDMI till TV-högtalarna, men jag har inte provat detta ännu så jag kan inte säga säkert.

Om du vill ha en nätverksanslutning, måste du antingen ansluter trådbundna via RJ-45-kontakt, eller trådlöst med en USB Wi-Fi-adapter. Det säkraste sättet att säkerställa kompatibilitet en wi-fi-adapter och andra sådana kringutrustning, skulle vara att beställa dem från någonstans som Pi-Shop liksom.

Montering och anslutning all hårdvara tog ca 10 minuter, den mest tråkiga delen att räkna ut hur man lägger fall lager runt kretskortet. Många andra fall är enkla rutor som du sätter styrelsen – men de ser inte så cool som detta skikt-kaka box!

När allt var monterat och redo att gå, jag behövde ett operativsystem, naturligtvis. Den enkla lösningen skulle vara att köpa SD-kort med nya ur lådan Software (NOOBS) redan på det, det är återigen lätt tillgängliga från specialitet platser som Pi-Shop, men jag vill få mina händer lite mer smutsig och verkligen förstå vad som händer, så jag valde att inte göra det.

Alternativet är att ladda ner NOOBS paketet, och sedan extrahera den till SD-kortet. Det är döda lätt att göra, oavsett om du arbetar på Linux eller Windows, och när du har gjort det du bara glida SD-kortet i Pi och du är redo att gå. Det finns ingen strömbrytare. Allvarligt. När du vill starta, du ansluter strömförsörjningen. När du är klar, du stänger och sedan dra ut kontakten tillbaka ut igen. Det är allt.

När du startar med ingenting annat än NOOBS programvara utvinns på SD-kortet, startar det till ett operativsystem väljer / installationsmenyn. Med nuvarande NOOBS versionen (se upp här, det fanns en ny version gjord på julafton), finns det en nubmer val

Raspberry Pi Model B. Modellen A är fortfarande tillgänglig, och kostar lite mindre. Båda har samma grundkonstruktion och samma processor. Modell B har dubbelt minne (512 vs 256), dubbla USB-portar istället för en enda port, och RJ-45 trådbunden nätverksanslutning. Enligt min åsikt skulle du behöva vara ganska hård kärna att välja Model A idag,. 16GB Kategori 10 SD flash-minneskort. Den minsta storlek som krävs är endast 4 GB, och det behöver inte vara kategori 10, köper en 4GB Kategori 4 kort skulle spara en hel del pengar,. 5.25V / 1.5A Micro-USB strömförsörjning. Detta är väsentligen samma som de flesta smartphone laddare idag, och en av dem kunde teoretiskt användas. Men om du ska ansluta USB-drivna kringutrustning eller andra enheter på expansionsbussen (t.ex. tillval kamera), kan effektbehovet överstiger vad en sådan typisk laddare skulle kunna ge,. En flerskikts klar plast fall. Hallon Pi styrelse kan köras utan fall inte behöver det kylning eller vad som helst, så att du egentligen inte behöver köpa detta alls. Om du väljer att köpa ett fall, de kör från enklast möjliga plastlåda, till polerad och / eller lackerade trä, och förmodligen hela vägen till fasta guld diamant-täckt konstverk. Gå naturen,. Kylflänsen. Absolut inte nödvändigt, säger webbsidan Raspberry Pi specifikt krävs inte, men jag är gammal och paranoid och mycket konservativ.

Om SD-kortet är tillräckligt stor, kan du välja mer än en av dessa för att installera.

För första installation och experiment, valde jag bara Raspbian, under förutsättning att utgångspunkten med något bekant skulle vara en bra idé. Den NOOBS installations går sedan genom en uppdelning av SD-kortet och montera allt har valts. Det tar ungefär fem till tio minuter per alternativ, under vilka den visar lite allmän information om hårdvara och mjukvara.

Efter Raspbian installationen var klar, jag var tvungen att välja om jag ville starta en CLI (text) eller GUI (grafiskt) gränssnitt, jag valde GUI, och efter det startas jag fick denna LXDE skrivbord

Väl okej: det fungerar, och jag är upp en kör! Jag kan inte säga hur glad och imponerad jag var vid denna tidpunkt.

Raspbian Debian GNU / Linux speciellt anpassat för Raspberry Pi, Arch Linux ARM Arch Linux för ARM processers, ytterligare anpassad för Raspberry Pi, RaspBMC XBMC Media Center, OpenELEC XBMC Media Center, RISC OS en annan icke-Linux operativsystem; Pidora: Fedora 18 remix för Raspberry Pi

IDLE En Python IDE, Skrapa En interaktiv visuell / grafiska programmeringsspråk från MIT, Sonic PI Ett programmeringsspråk för ljud, Squeak A Smalltalk programmeringsspråk utvecklingsmiljö, Wolfram / Mathematica Vetenskaplig programmering / analys

 berättelser

Vad är det att använda? Väl, jämfört med normalt stationära eller bärbara system idag, är det mycket långsamt. Det är att vänta, eftersom det är en långsam, single-processer CPU och en riktigt långsam systemdisken (SD-kortet).

En av anledningarna jag fick den kategori 10 SD-kortet var att jag hoppades att det skulle göra det hela snabbare – men om detta är “snabbare” då är jag inte säker på att jag vill se “normal” eller “långsammare”. Jag misstänker (och hoppas) att skillnaden i SD-kortet inte riktigt genomföra så mycket att användaren prestanda. Men det spelar egentligen ingen roll mycket, ärligt, eftersom du inte köper en Raspberry Pi som en stationär dator. Det är ett pedagogiskt verktyg, en leksak, och kanske en mediacenter (jag kommer till det sista biten senare). Så hastigheten är vad det är, end of story.

Därefter vad som ingår i Raspbian? Den nuvarande versionen (precis släppt den 24 december) är baserad på Debian GNU / Linux 7.2. Det är ganska intressant att jag har bara skrivit om olika distributioner och datorer nyligen, och om “lätta” LXDE och Xfce distributioner i synnerhet. Raspbian är ett klassiskt exempel på en mycket lätt LXDE system.

Fedora 20: Händerna på med fem olika datorer, btrfs händerna på: Exploring RAID och redundans, btrfs händerna på: En extremt cool filsystem

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Några av de uppenbara saker visas i skärmdumpen ovan – en som hoppar rätt ut är Midori webbläsaren, snarare än Firefox eller vad som helst. Det finns också LXTerminal emulator, och en mängd olika programmeringsverktyg och spel.

Jag kollade LXDE menyer, och fann att det är faktiskt en ganska fin samling av verktyg och program som är installerade – saker som en filhanterare, en enkel bildvisare (leafpad), en bildvisare och en PDF-läsare, en miniräknare, och mycket mer – nästan alla i “lätta” versioner. Vad det har inte är saker som Office-verktyg (dokument redaktör, kalkylblad etc.), grafik / bildhantering och redigering paket (GIMP / Shotwell / Digikam) och program för uppspelning av multimedia.

Jag fann också att den innehåller den grundläggande lämplighets (apt-get och sådana) verktyg för mjukvara / pakethantering. Det omfattar inte synaptic, som jag har blivit mycket van vid, men det kan lätt installeras med

apt-get install synaptiska

Nästa sak jag ville göra var titta på hur NOOBS hade lades disken, men naturligtvis min favorit, gparted, har inte heller laddad. Återigen, enkelt fast med apt-get (eller synaptic om det installerades ovan).

Å andra sidan, det som är installerade ger en klar uppfattning om vad Raspberry Pi är egentligen avsedd för – eduational användning programmering. Under programmerings punkt på menyerna listas

Raspbian innehåller också många av de vanliga Linux / Unix programmeringsverktyg och skriptspråk, såsom perl (5.14), awk (faktiskt mawk), och naturligtvis gamla goda skalskript (bash och vänner) – garanterat att hålla gamlingar lycklig.

Whew. Det är en hel del saker att undersöka, och en fantastisk liten bit av utrustning. Jag har mycket mer att göra, undersöka Raspbian och prova några av alternativen. Jag särskilt ser fram emot Arch Linux.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows