Flygplan, tåg och båtar får supersnabbt bredband uppsving

Passagerare på flygplan, båtar, tåg och andra fordon kommer att kunna få tillgång till internet på otroligt hög hastighet när du reser någonstans i Storbritannien tack vare det senaste beslutet av tillsynsmyndigheten Ofcom.

Beslutet innebär att flygbolag och andra transportföretag kommer i framtiden att kunna använda satellitteknik för att erbjuda sina kunder bredband “upp till 10 gånger snabbare än de för närvarande erfarenhet”, säger Ofcom i ett uttalande.

Detta kommer att uppnås genom att använda jordstationer som ansluter till geostationära satelliter. Ofcom sade att det nu ställer till förfogande “en relativt stor mängd högfrekvent spektrum” för användningen av flygbolag och rederier.

Enligt Ofcom, de senaste framstegen inom teknik, “har förbättrat effektiviteten av markstationer” och nyare antenner kan upprätthålla “mycket stabil pekar noggrannhet”, så att markstationer kan spåra satelliter tätt även när den är monterad på en snabbrörliga fordon. Detta Ofcom sade, “gör det lättare att hålla en pålitlig Internetanslutning”.

Philip Marnick, grupp chef för spektrum vid Ofcom, sade att dessa förändringar bör tillåter resenärer att “dra nytta av supersnabbt bredband i farten på den typ av hastigheter de förväntar sig av deras anslutning hemma”.

Att hjälpa till med att få företag att använda tekniken landbaserade fordon, såsom tåg, kommer att göras befriad från behovet av ett spektrum licens helt och hållet, även om stationer monterade på flygplan eller fartyg behöver en Ofcom licens.

Ofcom sade att det räknar med att kunna ta emot ansökningar att licensiera fartygsmonterade jordstationer i februari 2014 och sade att det arbetar nu med den civila luftfartsmyndigheten att göra licenser för flygplansmonterade enheter tillgängliga “i samma tidsram”.

Detaljer om Ofcom avtalet kan hittas här.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden